Dnes je 09. 09. 2024
svátek má Daniela

Podrobněji z 32. zasedání zastupitelstva města Česká Lípa

Archiv

Rozpočtové změny


Rozpočtové změny připomínkoval jen Oldřich Panc. Nejprve v důvodové zprávě nenašel, proč dochází k navýšení příjmů i výdajů u technického odboru. Pak mu přišlo značně nekoncepční, že jsou tak velké přesuny financí během roku jako v případě Dubice a vodního hradu (viz samostatný článek zde). Je to podle něj jen důkazem toho, že čísla jsou úředníky vymýšlena od stolu. Nicméně Oldřich Panc už předem avizoval, že se změnami nemá problém, jen si chce některé věci ujasnit. Navržené změny tak prošly bez dalších problémů.


Benzínka u Buřtu


Bod 8 představovaly prodeje pozemků. Nejvíce asi zaujal prodej pozemku v Častolovicích panu Měkotovi.


Pozemek je ve vlastnictví města a nachází se u křižovatky silnice do Boru a restaurace Zlatý buřt a navazuje na pozemek ve vlastnictví pana Měkoty. Podle důvodové zprávy byla územním rozhodnutím č. 79/2004 ze dne 30. 12.2004 na těchto pozemcích povolena stavba čerpací stanice pohonných hmot. Prodej předmětného pozemku projednalo a schválilo zastupitelstvo obce Častolovice na svém zasedání 3. listopadu 2004. Zastupitelstvo obce odsouhlasilo kupní cenu ve výši 300,- Kč/m2. Ze strany kupujícího nedošlo k uzavření kupní smlouvy a uhrazení kupní ceny.


Pan Měkota napsal dodatek k žádosti o odprodej pozemku, ve kterém uvádí, že před několika lety za nevýhodných podmínek prodal část pozemku firmě Správa a údržba silnic, aby mohlo dojít k úpravě křižovatky před Zlatým buřtem s odbočením na Častolovice. Z těchto důvodů žádá o zohlednění kupní ceny prodávaného pozemku. Město učinilo dotaz na soudního znalce, za jakou cenu může prodat pozemek, a bylo mu sděleno, že za cenu ve výši 1.000 - 1.500,- Kč/m2.


Každopádně Výbor pro prodej nemovitostí nadpoloviční většinou doporučil kupní cenu ve výši 300 korun za metr čtverečný a zastupitelé byli pro jednohlasně.


Gambleři podporují nemocnici


Díky zastupitelům přispěli českolipští gambleři na zavedení systému identifikace pacientů. Došlo totiž k odsouhlasení návrhu, aby se tři sta tisíc, které vynesly prostředky vybrané z provozu výherních automatů, věnovalo českolipské nemocnici.


Sto tisíc psímu útulku


Mezi občany seděl během zasedání Ing. Jan Vávra, aby se osobně přesvědčil, zdali mu zastupitelé přiklepnou sto tisíc na rozšíření jeho Útulku pro opuštěné psy v Dobranově. Nakonec se o tomto bodě diskutovalo nejdéle.


Pravicový i levicový klub pocítily potřebu slovy zastupitelky Hlinákové a zastupitele Pance prohlásit, že návrh podporují. Jen Ivan Stránský se zeptal ředitele městské policie, jak vypadá statistika volně pobíhajících psů. "Abychom nedávali peníze na něco, co nám narůstá," prohlásil doslova.


Šéf policistů Mery přítomné ubezpečil, že nic nenarůstá. Příspěvek byl samozřejmě schválen.


Jen připojuji informaci, že na základě doplňku č. 2 ze dne 29.9.2003 město Česká Lípa za ustájení a veterinární péči toulavých psů dodaných do útulku platí paušální částku ve výši 125 000,- Kč čtvrtletně.


Zdravotníci do kurzu sebeobrany


Komise prevence kriminality navrhla zastupitelstvu schválit projekt Kurz sebeobrany pro výjezdové pracovníky zdravotnické záchranné služby. Frekventanti kurzu – lékaři, zdravotní sestry, řidiči operačního střediska Česká Lípa – získají znalosti a praktické dovednosti v oblasti sebeobrany a boje zblízka proti neozbrojenému a ozbrojenému útočníkovi. Součástí kurzu je přednáška policejního psychologa na téma „Reakce v krizových situacích a psychologie napadení“ a seznámení s právním minimem.


Jak má vypadat uniforma městského strážníka?


Zastupitelé města rovněž schválili vyhlášku, v níž se upravuje složení a nošení stejnokroje městské policie.


Vězte tak, že


(1) Stejnokroj strážníka městské policie tvoří:


a) letní nebo zimní obuv černé barvy,


b) letní nebo zimní kalhoty modré barvy,


c) sukně modré barvy


d) letní krátké kalhoty černé barvy,


e) tričko modré barvy,


f) košile s krátkým nebo dlouhým rukávem bleděmodré barvy,


g) kravata černé barvy,


h) bunda černá s vložkou,


i) jarní silonová bunda černé barvy,


j) pracovní kalhoty a bunda (kombinéza) černé barvy,


k) nárameníky v barvě bundy nebo košile bez jakéhokoli označení,


l) šestihranná čepice se štítkem, baret nebo letní čepice, zimní čepice černé barvy.


(2) Bunda, košile a pracovní kombinéza jsou opatřeny na pravé straně prsou znakem městské policie, pod ním identifikačním číslem strážníka. Na pravém záloktí rukávů jsou opatřeny nášivkou s názvem města Česká Lípa.


(3) Šestihranná čepice je opatřena páskou se čtverci v bílé a tmavě modré barvě uspořádanými ve více řadách tak, aby se barvy čtverců střídaly šachovnicovým způsobem, páska je umístěná viditelně po celém obvodu čepice. Na čelní části čepice je odznak ve tvaru kruhu bílé barvy s tmavě modrým mezikružím, v horní části mezikruží je v opisu zlatě ražení slovo MĚSTSKÁ a v jeho dolní části slovo POLICIE.


Stejnokroj je nošen podle ročního období a počasí, a to v těchto variantách :


a) šestihranná čepice se štítkem nebo zimní čepice černé barvy, černá bunda s vložkou, košile s dlouhým rukávem, kravata, zimní kalhoty, zimní boty - zimní období,


b) šestihranná čepice se štítkem nebo baret, jarní silonová bunda šedé barvy, košile s dlouhým rukávem, kravata, letní kalhoty, polobotky - jarní období,


c) šestihranná čepice se štítkem nebo baret , košile s krátkým rukávem, kravata, letní kalhoty modré barvy (sukně modré barvy), polobotky v letním provedení - letní období I.,


d) letní čepice, tričko modré barvy, krátké kalhoty černé barvy, polobotky v letním provedení - letní období II.,


e) pracovní kalhoty a bunda (kombinéza) černé barvy, letní nebo zimní obuv černé barvy, šestihranná čepice se štítkem, baret nebo zimní čepice černé barvy – při plnění speciálních úkolů.


Součásti stejnokroje nelze nahrazovat částmi civilního oděvu.


Interpelace


Malá diskuse zase vznikla až během interpelací. Ivan Stránský se živě zajímal o to, jestli konečně proběhne to setkání s občany Špičáku kvůli rušení hřiště u místní školy. Pobavilo, když se omluvil místostarostovi Stejskalovi za to, že minule použil slovo meeting. (Místostarosta zřejmě nepochopil význam tohoto slova a začal vykřikovat, že žádnou demonstraci pořádat nebude. Díky tomu mu i někteří čtenáři i-novin přezdívají v diskusích "meeting".)


Slovo si vzala starostka Hana Moudrá a ubezpečila tazatele, že setkání již dávno proběhlo. Bohužel bez nějakého konkrétního výstupu.


Ivan Stránský se pak ještě ujišťoval, jestli je pravdou, že městští policisté nemají přístup do evidence psích známek, a nemohou tudíž dohledat majitele psa, i když má na krku označení. Je to divné, ale je tomu skutečně tak.


Poprvé za dobu, co zastupitelstva navštěvuji, promluvil Karel Krajíček (KSČM). Pokusil se navrhnout usnesení týkající se nebytových prostor v domech na Ladech, kde postupně krachují prodejny a jsou nahrazovány hernami. Bohužel nedokázal text dobře zformulovat, takže nakonec rezignoval a souhlasil s tím, že tento bod se dostane na program následujícího zasedání.