Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Podnikatelé kolem Máchova jezera odhadují ztráty na miliony

Archiv

Letošní rok byl přitom pro Máchovo jezero zlomový. Nečekaně úspěšně skončila opatření proti toxickým sinicím, a jezero tak získalo zpět ztracené renomé. Namísto sinic ale udeřil další nepřítel: počasí.


"Letos bylo jen šest opravdu teplých a koupacích dní, a to je strašně málo. Vyhodnocení budeme dělat až v září, už teď je ale jasné, že ztráty budou v milionech," řekl deníku Luděk Téra ze společnosti Regio Máchova kraje, která v Doksech spravuje hlavní pláž, autokemp i lodní dopravu.


Mnohem méně hostů než kdysi zaznamenala také restaurace Na Pláži. "Vloni vodu zkazily sinice a lidé kvůli tomu letos nepřijeli. Dříve tu i při špatném počasí stála fronta lidí na jídlo, dnes je hezky a není tu nikdo," řekl Petr Zunt, který v restauraci pracuje.


Čtvrtek byl přitom prvním teplým dnem po téměř třech týdnech. Prodělala i řada dalších podnikatelů, především nájemců barů či občerstvovacích stánků. Podle Téry jsou ale signály, že lidé k Máchovu jezeru už nejezdí jen za koupáním. "Lidé si prodlužují pobyt v kempu i při špatném počasí. To znamená, že Máchovo jezero už není jen o koupání, ale i o památkách, turistice a cyklistice. A to je do budoucna velmi dobré," řekl Téra. Přesto se podle něho plánuje, že i v příštím roce proběhne před sezonou na jezeře chemické čištění, které tak úspěšně omezilo výskyt sinic v letošním roce.