Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Po krachu Crystalexu doléhá krize na další sklářské firmy

Archiv

Omezit výrobu se chystá i známá umělecká sklárna Ajeto v nedaleké Lindavě. Až do konce března bude jejích 45 zaměstnanců pracovat jen první tři dny v týdnu. ČTK o tom dnes informoval ředitel firmy Jaroslav Turnhöfer.


Ajeto se specializuje na malosériovou výrobu komplikovaných a exkluzivních děl z ručně foukaného skla. Vedení kvůli nedostatku zakázek uvažuje o zeštíhlení podniku. "Plánujeme přestavbu pece a budeme také muset propustit nějaké zaměstnance," řekl. Firma se chce orientovat i na další aktivity. Už v dubnu se chystá areál v Lindavě otevřít turistům. "Našich plánů v oblasti turistiky se rozhodně nechceme vzdát ani v současné krizi," dodal ředitel.


Naproti tomu majitel firmy Egermann Robert Uksa chystá výpovědi pro všechny své zaměstnance. Egermann je největším světovým výrobcem skla s patentovanou červenou lazurou, na trhu působí od 19. století. "Na dva měsíce prostě pošlu lidi na pracák a pak je zase vezmu zpátky," řekl nedávno Nově Uksa. Výrobu chce obnovit v červnu.


Zástupci úřadu práce se dnes s majitelem snažili dohodnout, aby se zapojil do projektu financovaného z evropských fondů a lidem nabídl rekvalifikace. "Zatím jsme se nedohodli, jednání budou pokračovat v pátek," řekla ČTK ředitelka českolipského úřadu práce Zdeňka Cibulková.


Sklářství patří spolu s automobilovým průmyslem na Českolipsku ke klíčovým odvětvím. Obě jsou kvůli krizi v útlumu. Úřad práce se proto snaží zachovat každé pracovní místo. Na konci února jich totiž bylo k dispozici jen kolem 300, na každé tak připadalo přes 20 uchazečů. Bez práce bylo v regionu 6104 lidí, což bylo o 715 více než v lednu. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 11,2 procenta a dál stoupá.


V rámci Libereckého kraje je Českolipsko regionem s nejvyšší a také nejrychleji rostoucí nezaměstnaností. Její růst nejvíce ovlivnil hlavně krach Crystalexu, kde přišlo o práci na 1300 lidí. Propouští ale i řada dalších podniků. Hromadné propuštění 400 zaměstnanců ohlásil Delphi Packard, několik desítek lidí propustí Johnson Controls nebo Docter Optics. Další dvě desítky firem omezily výrobu a zaměstnance nechávají doma s 60 procenty mzdy.