Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Platy se opět diferencují

Archiv

Příkladem může být jeden z největších sklářských podniků v kraji - Crystalex Nový Bor na Českolipsku. Kolektivní smlouva, kterou tamní odboráři podepsali s vedením firmy na konci ledna, zaručuje minimální růst mezd právě o dvě procenta. Průměrné mzdy v podniku se podle mluvčího Petra Tomíška přitom pohybují kolem 13.000 korun, což je 17 procent pod průměrem v kraji.


Skláři a textilní firmy se v posledních letech musejí vyrovnávat s levnou produkcí z asijských zemí, která je nutí snižovat náklady. Crystalex například v rámci restrukturalizace a snižování nákladů propustil loni jen na Novoborsku 300 pracovníků. Firma jich tam nyní zaměstnává 1700. Odboráři v kraji letos podle Šubrta požadovali zvýšení základních mezd o pět až šest procent. Některým zaměstnavatelům se zdál požadavek přemrštěný, jiní na něj přistoupili.


Na šestiprocentním růstu mezd se už v závěru loňského roku odboráři dohodli ve firmě Autobaterie Česká Lípa nebo Vest-Izol v Zákupech na Českolipsku. Právě velcí zaměstnavatelé především z oblasti automobilového průmyslu přitom nejen zvyšují mzdy, ale stále rozšiřují i výrobu a přijímají nové zaměstnance. To je také případ firmy Johnson Controls, která chce do března zaměstnat asi 200 lidí. Mzdy v těchto podnicích většinou přesahují krajský průměr.