Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Parkoviště u Panské skály bude

Archiv

Do volebních místností však dorazila jen pětina obyvatel města, a tak bylo referendum vlastně zbytečné.


Vybudování parkoviště prosazovala radnice. Občanské iniciativy protestovaly a chtěly, aby v okolí památky vzniklo několik menších přírodně upravených ploch pro parkování.


"Parkoviště o rozloze přes půl hektaru zničí malebný ráz Panské skály," prohlásil před referendem Miloslav Lomič z Hnutí Duha v České Lípě.


"Já sám jsem k referendu vůbec nešel, stejně jako mnoho dalších lidí, kteří si myslí, že parkoviště u Panské skály potřebujeme," uvedl starosta Šenova Ota Raiter.


Aby výsledek referenda radnici zavazoval, musela by se ho zúčastnit nejméně polovina obyvatel Kamenického Šenova s volebním právem, tedy přibližně 1600 lidí. V sobotu na pěti místech hlasovalo necelých 650 obyvatel města.


"Parkoviště si nepřálo 83 procent z nich," prohlásila Lenka Duchková z přípravného výboru pro referendum o parkovišti na Panské skále.


Nezájem veřejnosti o referendum Duchkovou zklamal, výsledky hlasování však respektuje. Raiter nepochybuje o tom, že parkoviště prospěje rozvoji turistiky a několik lidí díky němu získá práci. Stane se kromě jiného místem pro odpočinek a servis na mezinárodní cykloturistické trase. V zimě ho využijí běžkaři. Bude k němu patřit i plocha pro 20 obytných přívěsů. Turistům poslouží WC, sprchy, převlékárny a rychlé občerstvení. Na jejich auta dohlédne ostraha. Do projektu patří i nový chodník přes celou Prácheň. Lidé po něm bezpečně dojdou až na skalní vyhlídku a další přitažlivá místa.


Podle Raitera jsou nyní s parkováním v Práchni problémy. Například autobusy často stojí na okraji frekventované mezinárodní silnice, komplikují dopravu a brání ve vyhlídce na Varhany.


"S výstavbou parkoviště souhlasí také Správa Chráněné krajinné oblasti České středohoří," konstatoval starosta.


Na parkoviště a navazující stavby potřebuje radnice 18 milionů korun. Čtyři pětiny nákladů pokryje Evropská unie. S otevřením parkoviště město počítá v září 2006.


"Výhled na Panskou skálu parkoviště nepokazí. Zařízne se do svahu, nad ním vyroste opěrná zeď a nad ní ještě zůstane remízek s křovím," uvedl starosta. Panská skála, lidově nazývaná Varhany, se stala geologickou rezervací již v roce 1895. Její rozloha přesahuje jeden a čtvrt hektaru. Varhany se skládají z šestibokých a pětibokých čedičových sloupců. Nejvyšší z nich měří dvanáct metrů. Pod skalním útvarem se rozprostírá jezírko. Malebnou scenérii Panské skály využívali filmaři, například v pohádce Pyšná princezna.