Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Památky v Libereckém kraji vydělají letos na opravy více peněz

Archiv

Počet návštěvníků stoupl proti loňskému roku hlavně v létě a přibyli především tuzemští turisté. ČTK to dnes řekl ředitel Národního památkového ústavu v Libereckém kraji Miloš Kadlec.


"Plánované příjmy na celý rok jsme překročili již na konci srpna. Předpokládáme, že do konce roku si každá památka vydělá několik set tisíc korun a Sychrov zřejmě přes milion korun," dodal Kadlec. Sychrov má otevřeno nepřetržitě celý rok a loni tam zavítalo bezmála 115.000 lidí. Za prvních osm měsíců jich dorazilo 91.000 - o osm procent více než ve stejném období roku 2006. Trosky přilákaly do konce srpna téměř stejný počet výletníků.


"Dobré bylo i září a všech osm našich hradů a zámků si zatím připisuje větší návštěvnost než loni," podotkl Kadlec. Podle něho se na památky vracejí čeští turisté, přichází tam více rodin. Lidem, narozeným v 70. letech minulého století, kdy Česko zažívalo populační explozi, dorůstají děti do věku, kdy je začínají hrady a zámky přitahovat.


"Češi při dovolených cestují více než dříve po tuzemsku," konstatoval Kadlec. V památkách v Libereckém kraji naopak ubývá německých turistů. Mnoho z nich navštívilo po roce 1990 české pohraničí vícekrát a začali vyhledávat jiné turisticky atraktivní oblasti. Na hradech a zámcích v Libereckém kraji přibývá Poláků a například ve Frýdlantě jim nabízejí prohlídky s výkladem v jejich mateřštině.


Kastelán hradu Grabštejn na Liberecku Jan Sedlák si myslí, že čeští turisté se na památky vracejí i díky svým rostoucím příjmům. "Jsou bohatší a více přemýšlejí, jak si své peníze užít. A když jim poskytneme zajímavý program na památkách, nemusejí jezdit každý rok na na Mallorcu," vysvětlil Sedlák. Kromě rodin s malými dětmi míří na Grabštejn také hodně seniorů. Na hradě letos uvítali zhruba 20.000 turistů.


Na Hrubém Rohozci u Turnova vzrostla letos v létě návštěvnost téměř o 20 procent. Vyššímu zájmu o zámek pomohl i konec dopravních staveb v jeho okolí. "Mnoho lidí téměř rok a půl nevědělo, jak se k nám dostat," vysvětlil kastelán Jindřich Zeman. Letos očekává na Hrubém Rohozci přibližně 34.000 lidí.


Lepší rok než loni zažívá rovněž soukromý hrad Houska na Českolipsku. Přišlo tam už 33.000 turistů, zatímco za celý loňský rok 31.000. "Lidi dostávají rozum a místo drahého cestování do ciziny začínají si vážit více krás v naší republice," prohlásil kastelán na Housce Miroslav Konopásek.