Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Památkáři v Libereckém kraji se bojí malé návštěvnosti

Archiv

Některé památky proto plánují zvýšení vstupného, zjistila ČTK. Poklesu návštěvnosti chtějí památkáři čelit bohatšími doprovodnými programy a novinkami v expozicích.


Podle ředitele Národního památkového ústavu v Libereckém kraji Miloše Kadlece navštívilo Sychrov a Hrubý Rohozec, které jsou jako jediné dvě památky v regionu otevřeny celoročně, v prvních dvou měsících letošního roku v průměru o třetinu méně turistů než před rokem. "Třeba na Sychrov přijelo za leden a únor 4500 lidí, vloni jich bylo kolem 8000," upřesnil. Cestovní kanceláře do Česka přiváží méně turistů, místo velkých autobusů přijíždí jen malé s 15 až 20 lidmi, doplnil.


Situace je pro správce památek nepříznivá, protože z výnosů ze vstupného musí financovat většinu oprav. Zdražit se proto chystají prakticky všude. Nejvíce zvedne vstupné Státní hrad a zámek Frýdlant - ze 100 korun za dospělého na 130 Kč. "Máme strach, jestli k nám pak ještě někdo bude jezdit. Určitě pocítíme důsledky krize," řekla ČTK ředitelka Jana Pavlíková.


Památky v Libereckém kraji zaznamenaly už během loňské sezony ve srovnání s rokem 2007 pokles návštěvnosti asi o 7,5 procenta. Další pokles v letošním roce chtějí kasteláni většinou odvrátit programem a výstavami. Třeba na Grabštějně se lidé dovědí více o přátelském vztahu Josefiny Clam-Gallasové a hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena. "Jejich setkání inspirovalo komponistu tolik, že jí později věnoval některé skladby," podotkl Kadlec.


Z osmi památek, které jsou v Libereckém kraji v péči státu, se bude letos nejvíc opravovat hrad a zámek Grabštejn. Jeho rekonstrukci za 50 milionů korun, která začala v minulém roce, platí ministerstvo financí. Na restaurátorské práce na ostatních památkách přišlo do kraje z Programu na záchranu architektonického dědictví jen 7,5 milionu korun, vloni to bylo téměř o polovinu více.


V Zákupech se chystá letos oprava unikátní konírny a hospodářského dvora, na Bezdězu pokračuje oprava střechy manského paláce, ve Frýdlantu se bude letos opravovat schodiště a nádvoří, pro návštěvníky to však nebude znamenat žádná omezení.


Na Lemberku se obnovují fasády a na Troskách pokračuje stabilizace skalního masivu. Na Hrubém Rohozci se poprvé po úpravách představí návštěvníkům dvě dámské ložnice. Letos tam začala reinstalace interiérů, jejímž cílem je vrátit místnostem původní podobu z 30. let 20. století. Do prohlídkové trasy se zařadila i návštěva barokní kaple.


Všechny památky v Libereckém kraji také letos nově nabídnou lidem rodinné vstupné. Nejlevnější bude na Troskách, a to 150 korun.