Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Pádům omítky pod vchod do českolipské nemocnice brání sítě

Archiv

Fasáda se nad vchodem odlomila v první polovině července, nikoho naštěstí nezranila. Horolezci použili mimo jiné zvláštní tmel a pracovali v závěsu na lanech, což vyšlo levněji, než kdyby se stavělo lešení. ČTK to dnes řekl mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


Ochranné sítě by nyní zachytily kusy omítky, kdyby se z fasády znovu uvolnila. "Fasáda nad hlavním vchodem i na dalších budovách však potřebuje celkovou rekonstrukci. Zatím nám na ni chybějí peníze a musíme je začít shánět již nyní. Horolezci fasádu zabezpečili proti dalšímu opadávání pouze na dva roky," upozornil Pokorný. Nad hlavním vchodem pracovali horolezci na několika místech a zeď dali do pořádku mezi prvním až devátým patrem. Firma opravila nedávno také fasádu nad severním rohem nemocnice. Nemocnice jí zaplatila celkem 90.000 korun.


Fasády na budovách prověřují pravidelně technici, velký kus omítky nad hlavním vchodem však uletěl naprosto nečekaně, dodal Pokorný. Hlavní vchod do budovy uzavřela českolipská nemocnice v sobotu 14. července. Omítka dopadla tehdy na zem zhruba z prostoru sedmého a osmého patra. Pacienti a návštěvníci potom chodili několik týdnů do nemocnice po provizorní trase. Vedla přes nemocniční kantýnu a suterénem přes polikliniku, kde pády omítky z fasády nehrozily. Jinudy jezdily i sanitky dopravní zdravotní služby.


Českolipskou nemocnici stavěly před 30 lety především firmy z tehdejší Jugoslávie. Podle Pokorného používaly odlišné technologie a některé jejich metody se později ukázaly jako ne zcela vyhovující. Náklady na celkovou rekonstrukci nemocnice odborníci odhadují na 300 milionů korun.


Českolipskou nemocnici s poliklinikou využívá zhruba 110.000 obyvatel, pracuje v ní přibližně 870 zaměstnanců, zhruba 90 z nich jsou lékaři. Loni hospitalizovali přes 21.000 pacientů.