Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Packard přitahuje vězně

Archiv

Věznici už ale na jejich obsazení chybí vhodné typy odsouzených. Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).


"Třísměnný provoz je přímo ve věznici a už nyní v něm pracuje téměř o 80 vězňů více než vloni. Výroba se dokonce ze dvou pater budovy rozšířila i do třetího," řekl MfD ředitel věznice ve Stráži pod Ralskem František Vach.


Montování a splétání kabelů pro automobily je však náročné a jenom zaučení trvá dva měsíce. Proto firma stojí o vězně, u kterých je pravděpodobné, že budou ve vězení delší dobu. A právě v tom byl podle Vacha problém. Ve Stráži jsou totiž spíše odsouzení s kratšími tresty. A tak věznice rozeslala nabídku na práci do ostatních věznic. Do Stráže již přijelo za prací zhruba 60 vězňů a naopak z ní odjelo 40 odsouzených. Pracovat buď nechtěli, nebo nemohli - především ze zdravotních důvodů.


Vyučení vězni berou ve Stráži přibližně 6500 korun hrubého měsíčně, pomocní mistři asi 7800 korun, upřesnil Vach. Ze svých mezd vězni v první řadě splácejí náklady za svůj pobyt ve věznici, své dluhy u státu, škody způsobené trestnou činností nebo služby obhájce a soudní výlohy. Dvanáct procent z platu dostávají jako kapesné. Pokud vězňům ještě něco zbude, nastřádané peníze obdrží při propuštění.