Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Pacienti nechtějí, aby za ně kraj platil poplatky

Archiv

Za jejich odmítavým postojem je nechuť k papírování, obavy z toho, že budou muset vykazovat jistý majetkový prospěch a také nesouhlas s celým systémem. ČTK to řekli mluvčí nemocnic.


"V lékárně si nechalo poplatek uhradit 70 procent pacientů. Pro recepty bez poplatků chodí hlavně starší lidé," dodala mluvčí Krajské nemocnice v Liberci Alexandra Kittnerová. Podle ní chodí lidé do lékárny i s deseti a více recepty, medikamenty vyzvedávají pro známé a příbuzné. V dubnu chce liberecká nemocnice otevřít ještě další lékárnu ve Frýdlantu, kde funguje řada odborných poraden. "Lidé si budou moct léky vyzvednout v jejich těsné blízkosti," dodala.


V liberecké nemocnici si nechává poplatky zaplatit jen třetina pacientů. Zejména na ambulancích bere většina pacientů úhradu za ošetření jako samozřejmost a problém jim nedělá ani zaplatit za hospitalizaci. V českolipské nemocnici podepíše prohlášení o přijetí daru od kraje také jen necelá polovina lidí.


Liberecký kraj si vyčlenil z rozpočtové rezervy na poplatky v nemocnicích, lékárnách a ještě Dětské léčebně ve Cvikově 32 milionů korun. Podle návrhu by měla 19 milionů získat liberecká nemocnice, 11 milionů českolipská a dva miliony léčebna ve Cvikově. Kolik již zdravotnická zařízení zatím odčerpala, není dosud jasné. "Vyúčtování za únor bude hotové k 11. březnu," řekl mluvčí českolipské nemocnice Petr Pokorný.


Dětské léčebně ve Cvikově krajské gesto pomohlo. Pro část pacientů totiž byl ozdravný pobyt pro děti s plicními nemocemi příliš drahý. "Maminka se dvěma dětmi zaplatila jen na poplatcích 7500," řekl ředitel léčebny Rudolf Focke. Zatímco nyní je léčebna se 100 lůžky naplněná asi z poloviny, od dubna se v ní bude léčit o třetinu více dětí. V druhém oddělení léčebny, v Martinově údolí, je zájem o úhradu poplatků krajem velmi malý. "Léčí se tam astmatici mezi 70 a 80 lety, zdravotně jsou na tom špatně a ekonomiku neřeší," vysvětlil Focke.


Pacienti v Libereckém kraji nehradí poplatky od 1. února. Lidé jen podepíší doklad, v němž uznají svůj dluh vůči zdravotnickému zařízení a souhlas s tím, že ho za ně uhradí kraj. Podpisem pacient zároveň souhlasí se zpracováním osobních údajů. Proti úhradě poplatků, kterou prosadila ČSSD, byli opoziční Starostové pro Liberecký kraj a ODS. Podle nich je nespravedlivá a diskriminační vůči velké části obyvatel kraje. Na Jablonecku a Semilsku totiž krajská zdravotnická zařízení nejsou a lidé tam poplatky hradit musí.