Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Oprava mostu ve Svoru zkomplikuje cestu k hranici

Archiv

Od úterý bude provoz na silnici sveden na jednu polovinu a budou ho řídit semafory. V místě se tak mohou tvořit kolony. Omezení potrvá až do 31. října, řekl dnes Pavel Slavík z krajského odboru dopravy.


Podle Jana Stacha z Ředitelství silnic a dálnic v Liberci byl most ve špatném stavu a opravu nutně potřeboval. Jeho rekonstrukce přijde na zhruba 20 milionů korun. "Práce začaly už loni opravou povrchů navazujících komunikací," řekl dnes ČTK Stach. Dodal, že současně s vozovkou přinese oprava i zlepšení prostoru pro chodce, což přispěje k jejich větší bezpečnosti.


Most ve Svoru však není jediný, který letos čeká oprava. "Připravujeme také rekonstrukci mostu v Kunraticích u Cvikova, ta přijde na zhruba 24 milionů korun," řekl Stach. Most na silnici I/13 čeká podle něho oprava takzvaných dilatací, odvodnění a také výměna protihlukových stěn. Práce by měly začít zřejmě v dubnu. I tato oprava bude za provozu. "Stejně jako ve Svoru bude svedena na polovinu mostu a řízena semafory," dodal.


V Libereckém kraji je na silnicích první třídy 200 mostů a žádný není v tak špatném stavu, aby bylo nutné ho uzavřít. Do jejich oprav investuje ale ŘSD ročně desítky milionů korun. V letošním roce bude podle Stacha pokračovat také oprava mostu u Bílého Potoka na Liberecku, který rovněž leží na silnici I/13. Práce za zhruba 20 milionů korun začaly v loňském roce a letos by měla být akce dokončena.