Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Omezení dopravy kvůli odstřelu skály u Sosnové bude o měsíc delší

Archiv

ČTK o tom dnes informoval Pavel Slavík z krajského odboru dopravy. Z bezpečnostních důvodů je každý den mimo nedělí a svátků vždy mezi 10:00 a 12:00 silnice pro dopravu zcela uzavřena a motoristé musí místo objíždět.


Skálu je třeba odstřelit kvůli výstavbě mimoúrovňové křižovatky na obchvatu, který v budoucnu odvede dopravu mimo zástavbu v Novém Boru a České Lípě. Nová silnice má po dokončení výrazně odlehčit hlavně spojnici mezi oběma městy, po níž podle odhadů projede v roce 2010 denně až 16.000 automobilů. "Deset kilometrů dlouhý obchvat by měl být dokončen kolem roku 2016, jeho výstavba přijde na pět miliard korun," řekl již dříve Josef Jeníček, ředitel libereckého závodu Ředitelství silnic a dálnic ČR.


Vybudování obchvatu si vyžádala přetíženost silnice a neustále se zvyšující provoz směrem k průmyslovým zónám i německé hranici. Hlavním důvodem byl ale nevyhovující stav komunikace. Mezi Novým Borem a Českou Lípou je silnice dvoupruhová bez zpevněných krajnic, nevyhovuje ani její šířkové a výškové uspořádání. Silnice je nepřehledná a nebezpečná, přezdívá se jí silnice smrti. Smrtelné nehody se stávají hlavně kolem obce Pihel.


Práce na obchvatu jsou rozděleny do čtyř etap. Náročná akce začala v Okrouhlé rekonstrukcí tamní mimoúrovňové křižovatky. "Další etapou je právě mimoúrovňová křižovatka v Sosnové. Ta by měla dopravu směrem na Českou Lípu rozdělit na tranzitní, kterou odvede mimo město, a na běžnou dopravu v původní trase," vysvětlil Jeníček. Křižovatka by měla být hotova v příštím roce a bude stát přes tři čtvrtě miliardy korun.