Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Ombudsman se dnes v České Lípě seznamoval s problémy nájemníků

Archiv

Důvodem je vlastník většiny nemovitostí - firma Spobyt, která od nájemníků jen vybírá nájemné, aniž do domů jakkoli investuje, řekla novinářům Monika Rejnartová z občanského sdružení Za klidný Sever. Zástupci Spobytu se s ombudsmanem nesetkali.


"Není mi jasné, jaké záměry má vlastník s těmi domy, když je nechává takto chátrat," řekl novinářům ombudsman. Situace na sídlišti je podle něj jedním z příkladů špatné privatizace a chce se pokusit tamním obyvatelům pomoci. "Pokusím se zkontaktovat i vlastníka, i když mě samozřejmě mohou odmítnout," dodal. Starostka Hana Moudrá doufá v to, že ombudsman vnese do případu nezávislý pohled zvenčí a poradí, jak situaci řešit. "My sami mnoho možností nemáme, je to soukromý majetek," řekla.


Sídliště Sever bylo ještě před deseti lety pěknou lokalitou. Bydleli tam hlavně bývalí zaměstnanci uranových dolů. Za nejasných okolností ale téměř 1700 bytů na sídlišti Sever a nedalekém Kopečku získala před lety soukromá firma Stavební podnik Ralsko a po jejím krachu domy koupila v dražbě společnost Spobyt ze skupiny CPI Group. Ta vlastní také řetězec luxusních hotelů, mimo jiné i Grandhotel Zlatý Lev v Liberci.


Spobyt ale podle nájemníků jen vybírá nájemné a do bytů neinvestuje. Okna jsou zchátralá a netěsní, v bytech je plíseň, střechami zatéká. Pokud se třeba na chodbě okno rozbije, správce je zatluče linoleem nebo dřevěnou deskou. "Objevili se tu i štěnice a švábi," popsala situaci Rejnartová. Nájemníci se obávají toho, že se kdysi krásné sídliště změní v ghetto, přesto mají zájem odkoupit byty do vlastnictví a investovat do kompletní rekonstrukce domů. Chtějí žít důstojně, zatím ale neuspěli.


Zástupci Spobytu se dnešní schůzky s ombudsmanem nezúčastnili, s radnicí budou jednat ve středu v Praze. Už dříve ale firma prostřednictvím své mluvčí oznámila, že domy v České Lípě za současné situace opravovat nemíní, protože peníze, které vybere od nájemníků, na to nestačí. "Pokud někdo z nájemců je ochoten platit komerční nájemné, jsme připraveni jeho byt okamžitě přednostně opravit. Zájemci se mohou obracet přímo na Spobyt," uvedla mluvčí CPI Group Michaela Winklerová.


V domech Spobytu platí lidé většinou regulované nájemné 28,60 Kč za metr čtvereční. "Máme na sídlišti tři domy, které patří družstvům a lidé tam platí jen 25 korun za metr, a přesto mohli zateplit domy a vyměnit okna," poznamenala Rejnartová. Zhruba pětina lidí už své byty raději opustila, místo nich se do uvolněných bytů stěhují většinou sociálně slabí, kteří ale platí tržní nájemné 65 korun za metr čtvereční. Podle místopředsedy Sdružení nájemníků Milana Taraby by se přijatelné nájemné mělo pohybovat kolem 45 korun za metr, což stačí na krytí nákladů i na tvorbu zisku.