Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Odvykací ambulance v České Lípě pomáhá desítkám kuřáků

Archiv

Kouření jim vadí, ale nedokážou s ním sami přestat. Přijíždějí z Českolipska i z jiných okresů. ČTK to dnes řekl mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


"Jsme příjemně překvapeni zájmem, motivací i vůlí našich klientů," uvedla jedna z autorek takzvaného odvykacího projektu, primářka plicního oddělení Magdalena Popelková.


V ambulanci se kuřáci dozvědí, co by měli při odvykání dělat, aby měli co největší šanci. Léčebné metody odborníci šijí na míru každému z klientů podle toho, jak velkou závislost na cigaretách u něj zjistí. Ambulance slouží pacientům každé úterý odpoledne, kdy do ní chodí průměrně tři až čtyři pacienti. Často se tam objevují manželské nebo partnerské páry. Pro úspěch při odvykání je důležité správné dávkování při náhradní nikotinové terapii, pomoc rodiny a někdy lékaři klientům předepíší také antidepresiva.


"Snažíme se odbourat vazby, jež si kuřáci vytvořili. Jde například o spojení kouření s kávou nebo s řízením auta," upozornila Popelková.


Za léčbu závislosti na nikotinu si nemocnice nic neúčtuje. Se zdravotní pojišťovnou zahájila jednání o proplácení výkonů v ambulanci. Českolipská nemocnice se zapojuje do programů České koalice proti tabáku. Ráda by patřila mezi centra při fakultních a velkých nemocnicích, kde se závislost na tabáku léčí s podporou Světové zdravotnické organizace.


V Česku kvůli kouření umírá ročně 18.000 lidí. Nikotin způsobuje zhruba 60 nemocí. K nejvíce nebezpečným se řadí rakovina plic, choroby srdce a cév, nádory žaludku a močového měchýře. Kouření rovněž přispívá především u žen k neplodnosti. Počet kuřáků se v Česku odhaduje na 2,5 milionu.