Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Odstřel skalního masivu omezí dopravu u Sosnové

Archiv

Z bezpečnostních důvodů bude každý den mimo nedělí a svátků vždy mezi 10:00 a 12:00 silnice pro dopravu zcela uzavřena a motoristé budou muset místo objet po vyznačených trasách. ČTK to dnes řekl Jaroslav Jakubička z krajského odboru dopravy.


Odstřel skály si vyžádala výstavba mimoúrovňové křižovatky na obchvatu, který v budoucnu odvede dopravu mimo zástavbu v Novém Boru a České Lípě. Nová silnice po dokončení výrazně odlehčí zejména přetížené spojnici mezi oběma městy, po níž podle odhadů projede v roce 2010 denně až 16.000 automobilů. "Deset kilometrů dlouhý obchvat by měl být dokončen kolem roku 2016, jeho výstavba přijde na pět miliard korun," řekl už dříve ČTK Josef Jeníček, ředitel libereckého závodu Ředitelství silnic a dálnic ČR, které je investorem.


Vybudování obchvatu si vyžádala přetíženost silnice a neustále se zvyšující provoz směrem k průmyslovým zónám i německé hranici. Hlavním důvodem byl ale především nevyhovující stav frekventované komunikace. Stávající silnice I/9 mezi Novým Borem a Českou Lípou je dvoupruhová bez zpevněných krajnic, nevyhovuje ani její šířkové a výškové uspořádání. Silnice je nepřehledná a nebezpečná, proto se jí přezdívá silnice smrti. Zejména kolem obce Pihel se často stávají smrtelné nehody.


Práce na obchvatu jsou rozděleny do čtyř etap. Náročnou stavbu odstartovala rekonstrukce mimoúrovňové křižovatky v Okrouhlé, která byla dokončena v závěru loňského roku. "Další etapou je křižovatka v Sosnové, která by měla dopravu směrem na Českou Lípu rozdělit na tranzitní, kterou odvede mimo město, a na běžnou dopravu, která bude pokračovat v původní trase," vysvětlil Jeníček. Křižovatka by měla být hotova v příštím roce a její výstavba přijde na 780 milionů korun.