Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Odbory Crystalexu rozdělí svým členům na podporách 1,5 mil.Kč

Archiv

O zbylém majetku organizace se rozhodne zhruba v polovině května. To už by podle Kurice mohlo být rozhodnuto o nových vlastnících a případném pokračování výroby skla.


Podobnou částku už v lednu vyplatilo sklářům město Nový Bor. Na sociálních dávkách rozdělila radnice propuštěným sklářům 1,237 milionu korun, před rokem přitom ve stejném období poskytla dávky v celkové výši jen 20.000 korun. "Dalších více než 300.000 korun jsme rozdělili na bezúročných půjčkách těm, kdo na dávky nedosáhli," řekl místostarosta Stanislav Valdman.


Novoborští zastupitelé uvolnili v lednu milion korun z rozpočtu na bezúročné půjčky až 10.000 korun pro skláře, kteří zůstali bez peněz. "Denně přichází o půjčku požádat jeden až dva lidé, zatím jsme jich poskytli kolem 30, všechny v maximální výši," dodal Valdman.


Crystalex, který je od 20. ledna v úpadku, byl donedávna největším zaměstnavatelem v Novém Boru. Zaměstnával téměř 1300 lidí, z toho polovina byla občany dvanáctitisícového města. Podnik, který patřil ke klíčovým firmám sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), musel ale počátkem zastavit výrobu. Věřitelské banky odčerpaly veškerou hotovost z jeho účtů a Crystalex nemá z čeho financovat výrobu ani vyplácet mzdy. Úřadům proto ohlásil hromadné propouštění.


"V podniku zůstává asi 400 lidí, čtvrtina z nich je ve stavu nemocných a není jim možné předat výpovědi," řekl mluvčí podniku Karel Samec.


Většina pracovníků už v minulých týdnech sama ukončila pracovní poměr, protože nevěřili, že se výrobu podaří v dohledné době obnovit a nechtěli zůstat zcela bez prostředků. Od 12. ledna proto přímo v podniku působilo detašované pracoviště úřadu práce. "Kvůli malému zájmu už jsme dnes pracoviště neotevřeli, lidé se musí obrátit podle místa bydliště na naše stálá pracoviště v Novém Boru nebo České Lípě," řekla mluvčí úřadu práce Marcela Ottová.