Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Odboráři Crystalexu věří, že výroba bude pokračovat dál

Archiv

Připustil ale, že v podniku vládne nejistota - lidé se bojí o práci a také o své mzdy. Zatím jim ale firma nedluží, dodal.


Crystalex je největší ze závodů koncernu Bohemia Crystalex Trading (BCT) a Porcela Plus, který kvůli nedostatku provozního kapitálu, podal návrh na zahájení insolvenčního řízení. Už v pátek ho Městský soud v Praze zahájil ve firmě Porcela Plus, v pondělí pak postupně také v BCT a dceřiných firmách Sklárny Kavalier Sázava, Crystalex Nový Bor, Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou, Sklárny Bohemia Poděbrady a Karlovarský porcelán. "Mimo řízení zůstala jen Concordia, kterou vlastní Karlovarský porcelán," řekl dnes ČTK mluvčí skupiny Karel Samec.


Kdyby podnik skončil, jen na Novoborsku by přišlo o práci 1300 lidí. Práci by museli hledat mimo obor. Podle Marcely Ottové z Úřadu práce v České Lípě hledá na Českolipsku v současné době práci 3500 lidí, z toho 160 sklářů, pro které je ale v nabídce asi 30 míst. Velkým problémem bude také věk pracovníků. "Průměrný věk v Crystalexu je přes 50 let, dobrá polovina lidí se v podniku vyučila a pracují v něm celý život, najít pro ně jinou práci bude obtížné," řekla ČTK Ottová.


Podle Kurice prošel Crystalex v minulých letech důslednou restrukturalizací. "Ještě před sedmi lety jsme v devíti závodech zaměstnávali 4500 lidí, dnes jich je kolem 1800 v Novém Boru, Karolince a Vrbnu pod Pradědem," řekl odborář. Firma se podle něho soustředila na strojní výrobu skla a nemá problémy s obytem. Navíc loni investovala do nového výrobního programu prodávaného pod značkou Thun 1794 HOTEL & RESTAURANT. "Nevěřím, že by se výroba programu zastavila, když se do něj tolik investovalo a je pro něj odbyt," dodal Kuric.


V horší situaci jsou podle něho zejména sklárny specializované na olovnatý křišťál v Poděbradech a Světlé nad Sázavou. Zájem o toto sklo na trzích klesá. To ČTK potvrdil i mluvčí skupiny, o dalším osudu skláren nechtěl spekulovat.


Crystalex je součástí skupiny BCT, která se svými 5000 zaměstnanci a tržbami kolem 5,5 miliardy korun patří do desítky největších výrobců skla na světě. Samotnému Crystalexu vzrostly loni tržby o desetinu na 1,72 miliardy korun, kvůli silné koruně a investicím ale firma hospodařila s jedenáctimilionovou ztrátou. Podle insolvenčního návrhu disponovala firma k 31. srpnu majetkem za 2,298 miliardy korun. Dodavatelům dlužila 391 milionů korun a dalších 600 milionů splácela bankám.