Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Odboráři chtějí více peněz

Archiv

"I když byla v letošním roce inflace minimální, předpokládáme, že s růstem daní porostou v příštím roce životní náklady, a tomu by také měl odpovídat růst mezd," řekl dnes Milan Šubrt z liberecké pobočky Asociace nezávislých odborů.


Na šestiprocentním růstu mezd se už podle Milana Šubrta odboráři dohodli například ve firmě Autobaterie Česká Lípa nebo Vest-Izol v Zákupech.


"Jinde zatím vedeme jednání, která jsou rok od roku tvrdší a často ze strany zaměstnavatelů hraničí až s vydíráním," poznamenal Milan Šubrt.


Firmy podle něho zneužívají růstu nezaměstnanosti v kraji a jako argument používají například to, že mohou závod uzavřít a odstěhovat někam jinam, kde si budou lidé práce víc vážit.


Na zvýšení mezd o 4,7 procenta se už dohodli odboráři s vedením státního podniku Diamo ve Stráži pod Ralskem. Řekl to předseda odborové organizace Jan Hajíček s tím, že je to méně než v letošním roce, kdy se mzdy zvyšovaly o 5,7 procenta.


"Pokud ale bude inflace vyšší, máme možnost prosadit ještě v průběhu příštího roku další růst mezd," dodal Jan Hajíček. Odbory se navíc dohodly se zaměstnavatelem na zvýšení příspěvku na penzijní pojištění z dosavadních 200 na 300 korun.


O 4,3 procenta vzrostly už od října mzdy pracovníkům českolipské společnosti Johnson Controls. Výrobce autosedaček patří na Českolipsku k největším zaměstnavatelům.


"Dohodu uzavíráme vždy na období fiskálního roku, který máme od října do září následujícího roku," vysvětlil personální ředitel firmy Pavel Doležal. Dodal, že firma pracovníkům nabízela buď zvýšení mezd, nebo příspěvek k penzijnímu pojištění. Zaměstnanci se rozhodli pro růst mezd, i když díky zdanění získají méně peněz, dodal personální ředitel.