Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Odboráři chtějí v Libereckém kraji během stávky blokovat dopravu

Archiv

Výstražná stávka na protest proti vládním reformám zkomplikuje v Libereckém kraji dopravu lidí do práce. Řidiči z ČSAD Liberec zastaví mezi 13:00 a 14:00 autobusy na pravidelných meziměstských linkách nebo s nimi vůbec nevyjedou. Řidiči z ČSAD Jablonec přeruší práci pravděpodobně na 15 minut, možná ale i na půl hodiny. Dopravní podnik města Liberce by měl v úterý jezdit bez omezení, stejně jako ČSAD Semily.


V největších nemocnicích v kraji - v Liberci a v České Lípě - se zdravotníci připojí ke stávce symbolicky a pacienty ošetří. ČTK to zjistila v anketě.


"Stávka proti vládním reformám musí bolet, jinak ztrácí smysl a byli bychom jenom k smíchu. Pokud bychom dopravu někde zablokovali, místo zabezpečíme tak, abychom neohrožovali řidiče. A silnici nebo křižovatku vybereme tak, abychom nevyvolali totální kolaps v dopravě," řekl předseda asociace v Libereckém kraji Milan Šubrt. Asociace chce zastavit i práci v továrnách. Kde stávka vypukne a kde ne, není ale ještě jasné.


Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů v Libereckém kraji Petr Mendl dnes ještě nevěděl, jak bude úterní stávka vypadat. "Bližší informace získám až v pondělí," dodal.


Řidiči linkových autobusů ČSAD Liberec od 13:00 do 14:00 vůbec nevyjedou. Pokud na cestu vyrazí před začátkem stávky, pak po 13:00 zastaví autobus na nejbližší zastávce a počkají tam do 14:00. "Cestující budou předem informovat a vysvětlí jim, proč stávkují," prohlásil předseda odborů v ČSAD Liberec Vítězslav Fiala.


Podobný způsob stávky zvolí také odboráři v jabloneckém ČSAD, práci ale přeruší na kratší dobu. "A na dálkových linkách nebo na dlouhých trasách z hor autobusy nezastaví vůbec. Nedovedeme si představit, kam by řidiči s vozy zajeli například na dálnici do Prahy," vysvětlil předseda odborů v jabloneckém ČSAD Jaroslav Dostál.


Podle generálního ředitele ČSAD Semily Tomáše Roubíčka firemní autobusy během úterní stávky pojedou bez omezení. "Máme uvědomělé odboráře a všichni víme, že kvůli přerušení dopravy nám hrozí smluvní sankce například od Libereckého kraje," konstatoval Roubíček.


Mluvčí Dopravního podniku města Liberce Jana Eichlerová řekla, že autobusy v úterý mezi 13:00 a 14:00 pojedou. "Dopravní situace ve městě je už i tak velmi komplikovaná, stávka by situaci neúnosně zhoršila," dodala Eichlerová.