Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Odbahňování Máchova jezera muselo být o rok odloženo

Archiv

"Podávání žádostí o dotaci ze strukturálních fondů se posunulo a jejich vyhodnocení by mělo proběhnout teprve letos v říjnu. To už je ale pro vypuštění a odbahnění jezera pozdě," řekl deníku ředitel agentury Martin Dušek. Při pozdějším vypouštění by se už podle něho jezero nestihlo do jara znovu naplnit a při nízké hladině nemohou vyplout motorové lodě, které na jezeře přes léto zajišťují výletní i pravidelné plavby mezi přístavišti.


 Máchovo jezero je největší rekreační vodní nádrží v Libereckém kraji, už několik let se ale potýká s nadměrným výskytem toxických sinic v letních měsících. Vyčištění jezera od bahna by mělo stát až 300 milionů korun. Žádná další opatření proti sinicím už letos podle Duška agentura neplánuje. Původně se sice počítalo s opakováním aplikace roztoku solí hliníku, podle Duška k tomu ale není důvod. "První dávka zapůsobila velmi dobře, navíc je už téměř polovina srpna a ani počasí dalšímu šíření sinic příliš nepřeje," vysvětlil.


Kromě čištění chemickou látkou a odbahňování připravili ekologové v Doksech také hrázku z rostlin, jejichž kořeny zachycují nečistoty připlouvající do jezera. První pozitivní výsledky u hrázky naměřili ekologové už v červnu. S letošní sezonou na Máchově jezeře jsou spokojeni ekologové i místní podnikatelé. Zatímco loni vyhlásili hygienici zákaz koupání v jezeře už na konci června, letos je voda i přes určité zhoršení stále vhodná ke koupání - hygienici ho nedoporučují jen vnímavým jedincům, jako jsou děti či těhotné ženy.