Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Od požáru zámku v Zahrádkách uběhly dva roky

Archiv

"Máme obavu, aby zámek nakonec nebyl v takovém stavu, že nezbude než ho zbourat," řekla starostka Zahrádek Milena Brožová.


Památku, která patří k nejcennějším objektům na Českolipsku, zachvátily plameny 30. ledna 2003. Požár vypukl v podkroví. Rozšířil se na celou budovu a propadla se při něm střecha a další dvě patra. Podle hasičů, kteří s ohněm bojovali několik dní, byla příčinou požáru zřejmě nedbalost či technická závada. Ze zámku pak zbyly jen obvodové zdi a do objektu více než rok pršelo, než dostal alespoň provizorní střechu.


"Osud zámku nám není lhostejný, nejsme ale jeho vlastníkem, a tak do jeho budoucnosti nemáme možnost zasahovat," řekla  mluvčí českolipské radnice Kateřina Plecháčová.


Radnice se podle ní přesto snaží najít pro objekt řešení. Díky partnerským kontaktům České Lípy v Norsku projevil loni o trosky zámku zájem například norský podnikatel Erik Berg, který ve své vlasti provozuje několik hotelů.


"K žádné dohodě ale, pokud vím, zatím nedošlo," dodala Plecháčová.


Přestože zámek není národní kulturní památkou, zajímá se o jeho osud také Národní památkový ústav.


"Už dvakrát naše ústřední pracoviště žádalo Karlovu univerzitu o informace, v jakém je objekt stavu a co s ním zamýšlí, zatím jsme ale žádnou odpověď nedostali," řekla  Květa Křížová z památkového ústavu.


Nad objektem podle ní ale nemá ústav žádné pravomoci, i když by si podle ní zařazení do seznamu národních kulturních památek svým významem i historickou hodnotou bezesporu zasloužil.


Jaké záměry má se zámkem univerzita, se nepodařilo zjistit ani ČTK. Mluvčí univerzity je nemocný, sdělilo pouze tiskové oddělení školy. Již dříve ale mluvčí Václav Hájek upozornil, že práce na záchraně zámku jsou složité. Stavěl se totiž a opravoval po několik staletí a jediný rozměr tam není stejný a standardní. Komplikace přinášejí narušené komíny a vikýře, zabezpečit je třeba pískovcové zdivo na místech, kde oheň sálal nejsilněji.


Univerzita zvažuje, zda objekt prodat nebo ho předat státu. Zámek v Zahrádkách pochází ze druhé poloviny 16. století. Univerzita ho získala v roce 1974 a do jeho úprav investovala miliony. V budově byl hotel s 96 lůžky, kongresovým sálem a učebnami a sloužil pro výuku jazyků. Krátce po požáru vyhlásily Zahrádky sbírku na jeho obnovu, která potrvá do února 2006 a dárci do ní zatím přispěli přes 300.000 korun. Příspěvky je možné posílat na účet u Komerční banky číslo: 196 657 750 217/0100.


Fotografie z požáru si můžete prohlédnout v naší fotogalerii - zde.