Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Od požáru zámku v Zahrádkách uběhl rok

Archiv

Jak včera řekl mluvčí UK Václav Hájek, univerzita stále hledá možnosti, jak zámek rekonstruovat a hlavně využít tak, aby si na sebe přinejmenším vydělal. UK zatím dostala jen zálohu z pojistky a na obnovu památky jí chybějí peníze. Celou pojistku zřejmě získá až na konci letošního roku.


"V Zahrádkách jsme zakryli fresky, zbytky budovy jsme staticky zajistili a ubourali komíny, u nichž hrozilo zřícení," podotkl mluvčí. Další úpravy musela univerzita kvůli mrazům a sněhu zastavit již v polovině prosince, protože práce ve výškách podle Václava Hájka nejdou s námrazami dohromady.


Podle starostky Brožové ale UK nenechala zámek ani provizorně zastřešit. Zástupci univerzity se na tom domluvili s obcí a památkáři začátkem podzimu, aby do odkryté budovy nepršelo, nesněžilo a při změnách teplot zde nezamrzala voda. Stavební úřad v České Lípě univerzitě nařídil provizorní zastřešení zámku nejpozději do 31. ledna letošního roku. Univerzita poté podala na stavební úřad v České Lípě žádost o prodloužení termínu na vybudování provizorní střechy.


"Úřad nám vyhověl. Střecha bude hotová přibližně do května," prohlásil Václav Hájek.


Starostka Brožová viděla vnitřek vyhořelého zámku naposledy v prosinci. Vlhká místa podle ní promrzají a zdivo podléhá zkáze.


"Například na klenbách, které zůstaly po požáru v pořádku, se objevily praskliny," dodala. Parkety na podlahách se zprohýbaly a na mnoha místech je pokrývá led. Voda prosakuje i do míst v přízemí, jichž se požár téměř nedotknul.


Obec vyhlásila sbírku na obnovu zámku. Dárci do ní zatím přispěli bezmála 300.000 korunami. Radnice peníze dá tomu, kdo se do rekonstrukce zničené památky pustí - ať již univerzitě nebo soukromé firmě.


O trosky zámku projevil zájem norský podnikatel Erik Berg. Ve své vlasti provozuje několik hotelů a o Zahrádkách mu řekl českolipský starosta Petr Skokan. Česká Lípa má totiž přátelské vztahy s norským městem Molde. Berg chtěl kromě jiného vědět, jestli mu univerzita zámek prodá.


Zámek v Zahrádkách pochází ze druhé poloviny 16. století. Univerzita ho získala v roce 1974. V budově byl hotel s 96 lůžky, kongresovým sálem a učebnami. V zámku se kromě jiného učili češtinu zahraniční studenti UK. Jako náhrada jim slouží budovy v Mariánských Lázních, Poděbradech nebo v Teplicích. Loňský požár vypukl v podkroví. Rozšířil se na celou budovu a propadla se při něm střecha a další dvě patra.


Podle hasičů se oheň rozhořel kvůli nedbalosti nebo technické závadě. Škody dosáhly přibližně 150 milionů korun.