Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Ochránce zákona z Lípy se stal libereckým policejním šéfem

Archiv

Na Liberecku je v současné době největší zločinnost ze všech deseti okresů bývalého Severočeského kraje a zároveň tam policisté objasní nejmenší procento případů. Na dnešní tiskové konferenci to potvrdil nový liberecký policejní ředitel Miroslav Dvořák.


Do funkce přišel 1. prosince a chce především zjistit, stačí - li k zajištění bezpečnosti na Liberecku současných zhruba 430 policistů. Například na silniční kontroly mají policisté nyní pouze osm mužů. Letos se na Liberecku stalo více než 3000 havárií, při nichž zemřelo 24 lidí - o 11 víc než vloni.


"Zajímá mně ale i to, jestli na některých místech policisté nepadají únavou a někde jinde - s nadsázkou řečeno - nechodí s umaštěnými opasky kolem zabijaček," prohlásil Miroslav Dvořák.


Nechá si proto na jednotlivých obvodních odděleních udělat rozbory bezpečnostní situace, a pokud na některých mají policisté víc práce a na některých méně, přesune je. Ředitel nevylučuje ani úplné zrušení nejméně vytížených oddělení.


"Jde ale o citlivou věc a zatím mně chybí potřebné údaje," dodal.


V téměř stotisícovém Liberci, kde se odehrává většina trestných činů, spoléhá na pomoc devadesáti městských policistů. Ve spolupráci státní policie s nimi vidí rezervy a hned po svém nástupu se sešel s primátorem.


Miroslava Dvořáka zneklidnil kritický stav budovy okresního ředitelství v Pastýřské ulici v Liberci. Policejní sídlo je v havarijním stavu a ředitel ho chce buď nechat opravit, nebo přestěhovat jinam.


"Jedna ze základních manažerských pouček přece je - od ponurého pracovního prostředí se může odvíjet i ponurý pracovní výkon," upozornil Miroslav Dvořák.


Za první dva dny však z libereckých policistů získal dobrý pocit. Na podmínky se nevymlouvali a nikdo z nich mu neřekl - tohle udělat nepůjde.


Miroslavu  Dvořákovi je 49 let, patří mu titul doktora práv a u policie slouží 30 let. Od roku 1990 pracoval v jejím českolipském vedení. K 30. listopadu 2003 tam skončil jako zástupce ředitele.


Liberecko a Českolipsko považuje za okresy s téměř totožnou skladbou kriminality, jež se navzájem prolíná a souvisí s vysokou zločinností na přilehlém Mladoboleslavsku. Na Liberecku žije v současné době necelých 160.000 obyvatel.