Dnes je 01. 10. 2024
svátek má Igor

Obrovský zájem žen prodlužuje objednací termíny na mamografu

Archiv

Prodlužují se tím zde i objednací termíny.



„Z důvodu jednorázové akce, kterou organizuje Všeobecná zdravotní pojišťovna a kosmetická firma Avon, se ženám omlouváme za prodlení. Zájem o screening je více než dvojnásobný,“ vysvětluje primářka Hana Čerbáková. „Největší nápor přitom očekáváme v následujících týdnech.“  I za své kolegyně prosí ženy o trpělivost a pochopení situace. Za současné situace je dobrou zprávou  fakt, že se organizátoři domluvili na posunutí ukončení akce až do 31. ledna 2008. Nemocnice tak zvládne všem klientkám vyhovět.



Podle primářky Čerbákové se situace s objednáváním zkomplikovala v posledním čtvrtletí letošního roku na všech mammografických screeningových pracovištích v zemi. „Dopisem jsou zvané pacientky, které na screening běžně nechodí. Celá akce byla avizovaná v dubnu letošního roku, ale dopisy začali rozesílat až na konci srpna, proto jsme nuceni „screeningové“, bezpříznakové pacientky posouvat do pozdějších termínů, na což mohou některé pacientky reagovat s nevolí, a my je chápeme. Situaci se snažíme zvládnout i pracovními sobotami, ale k určitému prodloužení objednací doby u bezpříznakových pacientek dochází. Tato akce bude ukončena posledního ledna 2008 a následně zvládneme i všechny ženy, které zodpovědně na chodí na sreening pravidelně,“ říká MUDr. Čerbáková.
Jak uvádí VZP ve svém prohlášení, organizátoři rozeslali více než půl milionu pozvánek na mamografický screening, a to ženám nad 45 let, které toto důležité vyšetření neabsolvovaly déle než tři roky. V této skupině žen, a to u každých pěti až šesti žen z tisíce, zachycují lékaři jak menší, tak někdy bohužel i pokročilejší nádory prsu.



Dopis s pozvánkou obdržely dvě věkové kategorie žen, a to ženy ve věku 45 až 69 let a ženy ve věku 70 až 75 let. První skupina žen musí s pozvánkou navštívit svého praktického lékaře či gynekologa, který je odešle na vyšetření do mammografického centra. Tyto ženy mají ze zákona nárok na bezplatné vyšetření každé dva roky, avšak 60 procent žen tuto možnost nevyužívá, což má právě tento projekt za cíl zlepšit.



Druhá skupina žen, tedy ve věku 70 až 75 let, kterým již toto vyšetření není   hrazeno ze zdravotního pojištění, se mohou do center na vyšetření objednat přímo, tedy bez doporučení gynekologa či praktického lékaře. VZP ČR v rámci této preventivní akce ženám umožňuje absolvovat vyšetření bezplatně (jinak za něj zaplatí 600 Kč). Pozvánka rozeslaná ženám obsahuje kromě postupu objednání také poučení o výhodách vyšetření, užitečné odkazy a kontaktní údaje v případě dalších otázek. Na druhé straně pozvánky je uveden také kompletní seznam screeningových center, která vyšetření v jednotlivých regionech provádějí.



„O velkém vytížení mammografických center, které je vyvolané naší akcí, víme. Pro centra je to příležitost, jak prokázat kvalitu poskytované péče a naučit ženy, že se tohoto vyšetření nemusejí bát a že je třeba, aby na něj chodily pravidelně,“ prohlásil Pavel Horák, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.


Mammografické pracoviště bylo v NsP Česká Lípa otevřeno v roce 2001, jako jediné v okrese. Vybavení tvoří sonografický přístroj Toshiba Eccocee, zakoupený z veřejné sbírky, a rentgenový přístroj Alfa Performa. Po uvedení nového ultrazvuku pracoviště získalo  a opakovaně obhájilo velmi důležitou akreditaci pro mammografický screening. Akreditace je i potvrzením erudice a profesionality celého týmu, který již uskutečnil tisíce vyšetření.