Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Obrazy studentů gymnázia zlepšují náladu pacientek

Archiv

"Obrazy jsou hodně veliké, aby co nejlépe vynikly. Někdy jsou široké více než jeden metr a díky jejich rozměrům nám je nemůže nikdo ukrást a vynést z nemocnice ven," řekl mluvčí nemocnice Petr Pokorný.


Studenti použili pestré barvy a namalovali například motýly, květiny, pohádkové krajiny a postavy nebo svět pod mikroskopem. Pustili se také do abstrakcí.


Podle Pokorného se řada pacientek svěřila, že jim obrazy dělají radost. Důležitou roli hrají pro psychiku žen s rizikovým těhotenstvím, jež v nemocnici tráví i několik měsíců.


"Studentskými obrazy jsme nahradili zašlé a někdy ponuré kopie děl malířů-klasiků," podotkl Pokorný.


Obrazy pro nemocnici vybírala profesorka Eva Pazourková vyučující na gymnáziu výtvarnou výchovu, vrchní sestra gynekologie a také Petr Pokorný. Sám totiž amatérsky maluje.


Nemocnice by ve spolupráci s gymnáziem i jinými školami na Českolipsku dala ráda obrazy i na další oddělení. Záleží však na tom, jestli se podaří sehnat sponzory na zarámování výtvarných prací. Na prvních 97 obrazů přispěla 30.000 korunami českolipská radnice a 11.500 korun věnovala nemocnice ze svého rozpočtu.