Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Obce Libereckého kraje: Poslanci ohrožují životy lidí

Archiv

"Sněmovna nás podrazila, když zrušila pravomoc městské policie měřit rychlost. Poslanci zákon změnili, aniž by měli informace o tom, co měření rychlosti pro bezpečnost v obcích přineslo," upozornil starosta Hrádku nad Nisou a předseda Sdružení obcí Libereckého kraje Martin Půta.


Půta připravuje protestní dopis sdružení obcí do sněmovny, obrátí se také na Liberecký kraj, na ministra vnitra, na prezidenta republiky a na senát. Právě senát může sněmovně vrátit zákon s pasáží o zrušených pravomocích městské policie. "Pravomoci k měření jsme dostali asi před dvěma lety. Teď se ruší, i když měření výrazně přispělo k větší bezpečnosti na silnicích v Hrádku i v okolních obcích. Česká policie v našem městě nestíhá, chybí jí osm lidí," prohlásil Půta.


Liberecký policejní ředitel Miroslav Dvořák s rozhodnutím sněmovny souhlasí. "Není správné, aby města na měření rychlosti vydělávala," vysvětlil Dvořák. Na Liberecku, kde Hrádek leží, má však česká policie na práci v terénu pouze 11 dopravních policistů místo plánovaných 25. "Rychlost ale měříme každý den," prohlásil Dvořák. Podle Půty česká policie kontrolovala v Hrádku v posledních letech rychlost řidičů jen ojediněle.


Městská policie pracuje s radary i Turnově a během letošních kontrol naměřila desítkám řidičů rychlost přes 80 kilometrů v hodině. V Turnově funguje také jeden pevný radar. Stojí v ulici 5. května poblíž nemocnice a doprava se tam po jeho umístění zklidnila.


"Bylo by špatné, kdyby městská policie už nesměla s radary pracovat. Díky měření městskou policií se v Turnově už nejezdí tak rychle a ubyly nehody," uvedl policejní velitel v Turnově Vladimír Studnička.


Turnovská radnice si chce pronajmout od soukromé firmy šest radarů a tři poskytnout okolním obcím Malá Skála, Karlovice a Ktová, kde řidiči překračují povolenou rychlost o desítky kilometrů. "Nejde nám o vybrané pokuty, ale o bezpečnost lidí," dodala turnovská starostka Hana Maierová.


Starosta Desné v Jizerských horách Marek Pieter hodnotí rozhodnutí poslanců jako nepřijatelné. "Rychlost na mezinárodní silnici E65 měříme od jara loňského roku. Na začátku ji překračovala více než třetina řidičů. Když se mezi nimi měření rozkřiklo, klesl počet přestupků o polovinu. A nehod ubylo o pětinu. Pokud o pravomoc měřit rychlost přijdeme, situace na přetížené silnici se znovu rychle zhorší," řekl Pieter.


Největším městem v Libereckém kraji, kde městská policie rychlost měří, je více než čtyřicetitisícový Jablonec. "Rozhodnutí poslanců považuji za chybné. České policii scházejí na měření rychlosti lidé, navíc jsme nakoupili drahou techniku. Peníze jsou ale druhořadé," uvedl jablonecký starosta Petr Tulpa. Rychlost měří i městská policie v Jablonném v Podještědí a ve Lvové na Českolipsku. "O měření ve Lvové řidiči vědí a dodržují padesátku. V nedalekých Rynolticích naše městská policie rychlost nekontroluje a obcí se jezdí osmdesátkou," shrnul tajemník z radnice v Jablonném Milan Rada.