Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

O teplárenskou firmu v Novém Boru se uchází sedm zájemců

Archiv

Záměr prodat společnost Teplo Nový Bor zveřejnila radnice na počátku března, zatím mapuje, zda je o ni zájem.


"Není rozhodnuto, zda město skutečně svou teplárenskou společnost prodá, záležet bude na nabídkách," řekla starostka.


Pokud by se ale prodej uskutečnil, měl by podle ní být nový vlastník zkušený v oboru a také dost silný na to, aby zaručil další rozvoj celého systému. Zastupitelstvo není v otázce prodeje zcela jednotné.


"Jsou zastupitelé, kteří chtějí, aby se město teplárny zbavilo, jiní se naopak bojí, že pokud to uděláme, vzroste cena tepla," uvedla Silná.


O prodeji teplárenské firmy jednalo už minulé zastupitelstvo zhruba před rokem. Tehdy ale k prodeji souhlas nedalo a rozhodnutí ponechalo na nové reprezentaci. Město nabízí podíl ve firmě a také movitý a nemovitý majetek na zajištění výroby a rozvodu tepla, který nyní společnosti pronajímá za šest až sedm milionů korun ročně.


"Tyto peníze zpětně investujeme do oprav zařízení, je to ale málo, potřeba by bylo několikanásobně více," řekla Silná.


Za majetek chce město nejméně 40 milionů korun. Předmětem nabídky není zatím kotelna na biomasu, kterou radnice vybudovala před pěti lety. Město si ji musí nejméně osm let ponechat, protože ji vybudovalo se státní dotací. Výstavba zařízení na spalování slámy a dřevních štěpků přišla na 20 milionů korun. Třetinu peněz dalo město, zbytek představovala dotace a půjčka ze Státního fondu životního prostřední. Kotel s výkonem 4,5 megawattu si bude nový dodavatel od města pronajímat.


"Součástí záměru je proto i nabídka pronájmu tohoto zařízení," řekla Silná.


Město navíc od nového majitele požaduje zachování provozu a investice do zařízení na výrobu a rozvod tepla v nejbližších pěti letech. Proti prodeji teplárenské společnosti už ve městě vznikla petice. Obyvatelé bytů napojených na centrální vytápění se obávají výrazného růstu cen, pokud podnik koupí soukromá firma. Teď platí za gigajoul 450 korun, což je výrazně méně než v jiných městech v Libereckém kraji.