Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

O parkovišti pod Panskou skálou rozhodne referendum

Archiv

Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).


Aby byl výsledek referenda pro radnici závazný, musí se lidového hlasování zúčastnit nejméně polovina obyvatel Kamenického Šenova s volebním právem, přibližně 1600 lidí.


Proti parkovišti protestují občanské iniciativy. Prosazují, aby v okolí památky vzniklo několik menších přírodně upravených ploch pro parkování.


"Tak obrovská plocha, kde by stály auta, autobusy i karavany, se k Varhanám nehodí. Parkoviště o rozloze přes půl hektaru by zničilo malebný ráz Panské skály," řekl Miloslav Lomič z Hnutí Duha v České Lípě.


Starosta Ota Raiter uvedl, že parkoviště prospěje rozvoji turistiky. Ve městě pro jeho výstavbu není dost volného prostoru. Radnice počítá s parkovištěm také jako se zázemím pro odpočinek a servis na mezinárodní cykloturistické trase. V zimě by ho využívali běžkaři. V části Kamenického Šenova Prácheň, kde Panská skála stojí, pak pomůže parkoviště k vytvoření několika pracovních míst. Bude k němu patřit i plocha pro 20 obytných přívěsů. Turistům poslouží WC, sprchy, převlékárny a rychlé občerstvení. Na jejich auta dohlédne ostraha. Do projektu patří rovněž nový chodník přes celou Prácheň. Lidé po něm bezpečně dojdou až na vyhlídku.


"Pro výstavbu osvětleného parkoviště s doplňkovými službami jsme získali stavební povolení. Souhlasí s ním také Správa Chráněné krajinné oblasti České středohoří," řekl starosta.


Parkoviště a navazující stavby vyjdou na 18 milionů korun. Město má přislíbenu dotaci 13 milionů korun od Evropské unie.


Panská skála, lidově nazývaná Varhany, se stala geologickou rezervací již v roce 1895. Její rozloha přesahuje jeden a čtvrt hektaru. Varhany se skládají z šestibokých a pětibokých čedičových sloupců. Nejvyšší z nich měří 12 metrů. Pod skalním útvarem se rozprostírá jezírko. Malebnou scenérii Panské skály využívají filmaři, například v pohádce Pyšná princezna.