Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

O památkově chráněný dům v Novém Boru se utkali čtyři zájemci

Archiv

Zdevastovaný dům chce kupec opravit a sloužit by měl dál bydlení. Bezprostředně po dražbě to řekl zástupce realitní kanceláře.


Dnešní dražba byla prvním pokusem prodat tímto způsobem nějakou nemovitost z majetku města Nový Bor. Místostarosta Jindřich Mareš byl s výsledkem spokojen. "Vzhledem k tomu, že vyvolávací cena byla vyšší než odhad, bál jsem se, že nebude zájem. Byl jsem mile překvapen, když přišli hned čtyři kupci," řekl. Prodejní cena podle něj předčila očekávání, v přímém prodeji měla radnice nabídku nejvýše 1,6 milionu korun. "Myslím, že i další majetek budeme prodávat tímto způsobem," dodal Mareš.


V minulosti prodávali v Novém Boru domy, byty i pozemky obálkovou metodou. Dražbu chtěli vyzkoušet jako průhlednější a také výnosnější způsob prodeje. Do aukce šel dům číslo pět na hlavní ulici, jehož nejstarší část byla postavena kolem roku 1850. Dům je kulturní památkou a navíc leží v památkově chráněném území v centru města. Objekt se čtyřmi byty nižší kategorie je ale ve velmi špatném stavu a nutně potřebuje rekonstrukci. Znalec jeho hodnotu odhadl na 1,45 milionu korun, zastupitelstvo ale stanovilo vyvolávací cenu na 1,5 milionu.


Nový Bor už mnoho majetku nemá. "Většinu bytů jsme v minulosti prodali, zbývá jich ještě kolem dvou desítek," poznamenal Mareš. Stejným způsobem chce město v nejbližší době prodat také třípokojový volný byt v centru, o nějž měl před rokem zájem bývalý starosta Petr Nastič, souzený pro korupci a zneužití pravomoci. Byt mohl jako nájemník získat za 286.000 korun, nyní za něj chce radnice nejméně 485.000 korun. Do dražby se zastupitelé rozhodli poslat také dům v Egermannově ulici, kvůli kterému celá korupční aféra vznikla. Vyvolávací cenu stanovili na milion korun.


Prodej městských nemovitostí v dražbě není v Libereckém kraji ničím neobvyklým. Nejdelší zkušenosti s ním má Česká Lípa, která tímto způsobem v letech 2001 až 2004 prodala většinu volných bytů. Od roku 2004 využívá dražby k prodeji svého majetku i město Liberec, které předtím prodávalo obálkovou metodou. Často se ale objevovaly hlasy, které kritizovaly neprůhlednost takových prodejů, aukce se navíc ukázaly jako výrazně výnosnější. Krajské město nyní v dražbě prodává domy, byty, nebytové prostory, pozemky i garáže nebo třeba nevyužité kryty civilní ochrany.