Dnes je 12. 09. 2024
svátek má Marie

O náhrady ušlých mezd dnes v Crystalexu žádalo na 200 lidí

Archiv

Podle odhadů může o náhradu mezd požádat kolem 1300 pracovníků Crystalexu a úřad bude na jejich mzdy potřebovat kolem 80 až 90 milionů korun.


Lidé si dnes v Crystalexu museli vystát dlouhou frontu. "Je to nepříjemné, ale chci to vyřídit co nejdříve, hodí se nám každá koruna," řekla ČTK jedna z čekajících žen. Podle zákona mají zaměstnanci Crystalexu na uplatnění svého nároku dva měsíce, žádost musí předložit do 21. září.


"Lidé ale chtějí své nároky uplatnit co nejdříve, proto bude zřejmě největší nápor v tomto a příštím týdnu," řekl ČTK odborový předák zkrachovalé sklárny František Kuric. Podle Ottové budou větší fronty již ve středu. Lidé mají stále zafixovány úřední dny v pondělí a ve středu, řekla.


Crystalex byl jedním z klíčových podniků zkrachovalé sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), která ještě loni zaměstnávala na 5000 lidí. Kvůli nedostatku provozního kapitálu je ale skupina od loňského září v insolvenčním řízení. V provozu jsou už jen Sklárny Kavalier v Sázavě, které zaměstnávají 1100 lidí, ostatní skláři o práci přišli.


Krach sklářské skupiny mimo jiné odhalil slabiny insolvenčního zákona a stovky lidí hlavně ze skláren ve Světlé nad Sázavou a v Poděbradech zůstaly už půl roku prakticky bez peněz. Napravila to až novela zákona, kterou prezident podepsal 3. července.


"Novela umožnila vyplatit náhrady mezd sklářům, ale požádat o ně mohou i zaměstnanci dalších podniků, které byly po 1. září loňského roku v podobné situaci," řekla Ottová. Bývalí zaměstnanci Crystalexu mají podle ní nárok na náhradu mezd za tři měsíce, nejvýše ale na 32.538 korun za měsíc.


Formuláře potřebné k žádosti dostanou skláři na úřadu práce, ale najdou je také na internetových stránkách ministerstva práce a sociálních věcí portal.mpsv.cz/sz/obcane/insolvence. "Musí ale použít formuláře pro přechodné období," zdůraznila Ottová.


Crystalex je od loňského září v insolvenčním řízení, do konce loňského roku ale vyráběl. Sklárna se zastavila až v prvním lednovém týdnu, když banky odčerpaly z účtů podniku veškerou hotovost a Crystalex neměl z čeho financovat výrobu ani vyplácet zaměstnance. Většina pracovníků pak v lednu a v únoru sama podnik opustila. Doufají ale, že se podaří výrobu ještě do konce letošního roku znovu rozjet s novým vlastníkem.


Crystalex je od 12. března v konkurzu a v současné době je na prodej. Zájem o něj projevilo 16 českých i zahraničních investorů. Podle Dalibora Hlaváče z poradenské firmy Deloitte Advisory, která prodej zajišťuje, by mohl nový vlastník převzít podnik někdy v září.