Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Nový vlastník Falconu ještě nezaplatil

Archiv

Zlínská společnost Matre získala v dubnu v aukci podnik za vyvolávací cenu 50 milionů korun, na zaplacení má ale ještě zhruba pět týdnů. Noví majitelé však už dokázali, že mají s firmou na výrobu ohýbaného dřevěného nábytku vážné úmysly, financují výrobu, jednají s odběrateli a reorganizují podnik, řekl dnes  konkurzní správce Jiří Bednář.


Zástupce společnosti Matre Josef Orbes dnes  řekl, že cílem je nejen zachovat výrobu, ale postupně ji zvýšit tak, aby nikdo ze současných 170 pracovníků nemusel být propuštěn. Firma měla o výrobu nábytku zájem už delší dobu a považuje ji za dobrou investici.


"Snažíme se ale získat další zakázky a zvýšit výrobu, aby byla rentabilní," řekl Orbes.


Kolik už firma do Falconu investovala, sdělit nechtěl, připustil ale, že šlo řádově o miliony korun.


Falcon Mimoň vyrábí ohýbaný dřevěný nábytek od roku 1870 a ve městě patří k největším zaměstnavatelům. Do finanční krize se společnost dostala na konci loňského roku a v lednu na sebe sama prohlásila konkurz. Ve firmě přesto zůstalo 170 pracovníků a dál vyráběla. Podnik vybavený špičkovou technologií za více než 30 milionů korun má podle Bednáře dostatečné zásoby materiálu. S problémy se podnik potýkal už od loňského roku, kdy tehdejší majitel, americká firma Falcon Products, přestal odebírat produkci. Do té doby šlo 95 procent výrobků na americký trh. Falcon loni na podzim mimoňský podnik prodal slovenské společnosti Beky. Novému majiteli se ale nepodařilo získat zakázky, a problémy proto pokračovaly. Dražba a nový investor jsou pro podnik jedinou šancí na záchranu, pokud by byla neúspěšná, hrozilo podle Bednáře Falconu zastavení výroby a propouštění.