Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Nový Bor má starostku

Archiv

Místostarostou byl zvolen občanský demokrat Jindřich Mareš, kterého volilo 16 členů jednadvacetičlenného zastupitelstva.


Po více než dvou měsících tak má páté největší město v Libereckém kraji znovu vedení. Minulého starostu Radka Nastiče (ODS) odvolali zastupitelé 21. března kvůli obvinění z braní úplatků v souvislosti s prodejem nemovitosti z městského majetku. Policie Nastiče zatkla 1. března přímo při převzetí úplatku 150.000 korun. Policejní rada ho obvinil z přijímání úplatku a ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Nastič byl ve vazbě, protože se kriminalisté obávali toho, aby na svobodě neovlivňoval svědky, propuštěn byl až těsně před Velikonocemi. Třicetiletému politikovi hrozí až pět let vězení. Dvaapadesátiletá starostka dnes uvítala, že má město konečně po dvouměsíční přestávce nové vedení, přestože absence starosty podle ní chod úřadu ani města neochromila.


"Věřím, že se nyní situace uklidní a my budeme moci znovu začít naplno pracovat," řekla bezprostředně po svém zvolení novinářům.


Za svůj hlavní úkol pro nejbližší období považuje nově zvolená starostka přípravu projektů na čerpání dotací z evropských fondů. Jednou z největších akcí, na které chce podle ní radnice získat peníze, je regenerace historického centra města, která podle odhadů přijde na více než 100 milionů korun.


Nový Bor je se svými 12.000 obyvateli pátým největším městem v Libereckém kraji. Radnici ovládá koalice ODS, SNK ED Nový Nový Bor a Unie pro sport a zdraví, která má v zastupitelstvu celkem 12 mandátů.