Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Nový Bor i celý region se bojí ukončení výroby v Crystalexu

Archiv

Sklářská firma zaměstnává na Novoborsku 1300 lidí a často celé rodiny. Crystalex je největším zaměstnavatelem ve městě a jeho uzavření by tvrdě poznamenalo i tržby obchodníků nebo provozovatele služeb v Novém Boru, řekl starosta Jindřich Mareš.


Crystalex je součástí skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), která se dostala do finančních potíží. Kvůli dluhům už minulý týden ČEZ na hodinu zastavil všem podnikům BCT a také majetkově spjaté Porcely Plus dodávky elektrické energie. Podle mluvčího Karla Samce chybí skupině provozní kapitál. Do problémů ji dostala silná koruna, která loni a letos připravila skupinu o miliardu na tržbách. "Kvůli krizi na finančních trzích se navíc nepodařilo restrukturalizovat zhruba čtyřmiliardový úvěr ani dohodnout vstup silného investora," dodal Samec. V prohlášení insolvence tak skupina vidí cestu, jak situaci řešit.


Podle novoborského podnikatele Františka Novosada, který vlastní bývalou sklárnu Crystalexu v Harrachově, jsou skupiny BCT a Porcela Plus první velkou obětí finanční krize. "Nebudou poslední, sám jsem rád, že jsem už před pár lety všechny své dluhy splatil, protože při současném kurzu koruny je obtížné udržet vyrovnané hospodaření," řekl ČTK podnikatel. Přiznal, že pokud chce udržet firmu v chodu, musí propouštět. Postupně chce snížit stav svých zaměstnanců z původních 120 pod sto. Podobně propouštějí i velké podniky jako Preciosa nebo Jablonex Group.


Situace je podle novoborského starosty Mareše o to horší, že v Novém Boru ani v okolí není v současné době žádná větší nabídka pracovních příležitostí. To dnes ČTK potvrdila i Marcela Ottová z Úřadu práce v České Lípě. Na Českolipsku je v současné době bez práce 3500 lidí, z toho 160 sklářů, pro které je ale v nabídce asi 30 míst. Velkým problémem bude také věk pracovníků. "Průměrný věk v Crystalexu je přes 50 let, dobrá polovina lidí se v podniku vyučila a pracují v něm celý život, najít pro ně jinou práci bude obtížné," řekla Ottová.


Kdyby podnik skončil, museli by lidé hledat práci mimo svůj obor. Na Českolipsku je k dispozici kolem 1000 pracovních příležitostí, pro lidi by to znamenalo dojíždění do České Lípy a dalších měst. "Jednáme s CzechInvestem a snažíme se připravit podmínky a přilákat do Nového Boru investory, to ale bude záležitost měsíců a nikoli okamžité řešení," poznamenal Mareš. Podle jeho informací se zaměstnanci Crystalexu obávají zastavení výroby a ti mladší už začali hledat jinou práci.


Crystalex je největším výrobním závodem skupiny BCT. Zaměstnává celkem 1820 lidí nejen v Novém Boru, ale také ve sklárnách Karolinka a Vrbno pod Pradědem. Firma loni investovala 56 milionů korun do modernizace provozu a nového výrobního programu prodávaného pod značkou Thun 1794 HOTEL & RESTAURANT. Investice a silná koruna byly důvodem, proč loňské hospodaření skončilo zhruba jedenáctimilionovou ztrátou, když celkové tržby vzrostly o desetinu na 1,72 miliardy korun. Firma má podle Samce dostatek zakázek, zájem o strojově vyráběné sklo totiž roste. Naopak kvůli nedostatku zájmu omezila od července drahou ruční výrobu skla.