Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Nový Bor chce fond bydlení použít i na jiné investice

Archiv

Zůstávaly v něm však ladem ležet miliony, a tak zastupitelé rozhodli umožnit čerpání peněz i na jiné akce, řekl dnes místostarosta Jindřich Mareš. V letošním roce fond poskytl půjčky 790.000 korun, k dispozici je v něm zhruba dalších osm milionů.


Fond rozvoje bydlení zřídil Nový Bor před devíti lety. Prostředky získal z půjčky od ministerstva pro místní rozvoj a do fondu plynula také polovina peněz z prodeje domů a bytů ve městě. Půjčku ministerstvu už radnice splatila, takže nyní může podmínky čerpání upravit. Peníze z vlastního fondu bydlení čerpá například i radnice v Jablonci, ta ale prostředky používá výhradně na opravy bytového fondu, do něhož ročně investuje kolem 20 milionů korun.


Novoborská radnice se v minulých letech zbavila většiny svého bytového fondu, který prodala nájemníkům. Na opravy jim půjčuje velmi výhodně. Zájemce může získat podle účelu až 200.000 korun. Všechny půjčky jsou s tříprocentním úrokem a splatností od tří do osmi let. Půjčit si mohou občané na půdní nástavbu či vestavbu, rekonstrukci vodovodu, rozvodů plynu a elektřiny, na opravu střechy, zateplení pláště či výměnu oken. Žádosti přijímá radnice většinou dvakrát do roka.


Podobně jako v Novém Boru mohou půjčku na opravu bytů získat obyvatelé i v sousední České Lípě. Tam je však zájem výrazně menší. V loňském roce rozdělila radnice jen 300.000 korun, k dispozici přitom byly čtyři miliony korun. Přesto město o zrušení fondu neuvažuje. Podle starostky Hany Moudré může být důvodem malého zájmu velká nabídka půjček od bank a spořitelen. Důvodem může být i to, že zájemcům připadají podmínky složité, město navíc vyžaduje ručení na 130 procent požadovaného úvěru.


To v Jablonci nad Nisou, který je co do počtu obyvatel s Českou Lípou srovnatelný, je zájem o půjčky z tamního Fondu na zlepšení úrovně bydlení výrazně větší. Loni rozdělila jablonecká radnice na nejrůznější opravy a modernizace bytového fondu 21 žadatelům 8,6 milionu korun a letos má k dispozici deset milionů. Zájem o půjčky mají hlavně společenstva vlastníků, loni tvořila celou polovinu. Žadatelé využili půjčku od města nejčastěji na správy střech, výměny oken a dveří nebo zateplení budov.


Obyvatelé stotisícového Liberce podobnou možnost půjčit si na opravu bytu nemají. Město sice podobný fond mělo, před čtyřmi lety ho ale zrušilo. Podle primátora Jiřího Kittnera jsou úroky bank tak nízké, že není důvod, aby na podobné účely půjčovalo občanům město. V roce 2002 ale zřídila radnice Městský fond bydlení, který poskytuje nikoli půjčky, ale dotace na financování projektů na podporu rozvoje bydlení. Peníze jsou určené hlavně na budování infrastruktury v lokalitách s novou výstavbou.