Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Nová technologie pomůže pekárnám v Lípě zefektivnit výrobu

Archiv

Díky mrazicímu zařízení nebude muset veškerá produkce směřovat přímo do pecí, ale připravené polotovary bude možné rychle zamrazit a skladovat. To umožní lépe využít pracovní dobu a také omezit noční směny, řekl ředitel pekárny Roman Kozák.


Tradiční chleba, rohlíky a housky, které představují 70 procent produkce, se zamražovat nebudou. Výhodné je to ale podle Kozáka u sortimentu, který se denně dodává do prodejen jen v malém množství.


"Dříve jsme museli dělat denně malou dávku, nová technologie umožní zpracovat třeba jednou týdně velké množství a postupně vždy část rozmrazit, upéct a dodat na pulty," vysvětlil ředitel.


Zamražování polotovarů zatím podle něj není v pekárnách běžné. "


Je to ale trend, protože to umožňuje pružně reagovat na potřeby trhu," dodal.


Jizerské pekárny mají síť 20 vlastních prodejen Harmonie. Zamraženým zbožím chce podnik zásobovat je.


"Postupně vybavujeme naše prodejny malými pekárnami a budeme pečivo dopékat přímo na místě. Zákazník tak dostane vždy čerstvé, ještě teplé pečivo," dodal Kozák.


Zároveň nevyloučil, že v budoucnu bude podnik běžně dodávat mražené polotovary i zákazníkům. Vyžádá si to ale rozšíření technologie mražení i skladovacích prostor. Českolipský podnik vznikl v roce 1993 při privatizaci Severočeských pekáren a cukráren.


Společnost, která zaměstnává zhruba 350 pracovníků, patří spolu s Pekárnou Liberec k největším svého druhu v Libereckém kraji. Ročně hospodaří Jizerské pekárny s obratem kolem 250 milionů korun. Vedle běžného pečiva se firma před 12 lety zaměřila na výrobu bezlepkového pečiva - potravin určených pro lidi, kteří nesnášejí lepek, což je směs bílkovin obsažená v obilných zrnech. Na trh dodávají zhruba 25 druhů pečiva od běžného chleba a bílého pečiva, přes koláče po zákusky. Nabízí také předpečené chleby a směsi pro domácí pekárny. Od roku 2001 dodává společnost na trh také řadu výrobků s označením bio.