Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Nová pracovní místa v Johnsonu

Archiv

"Nábor nových pracovníků začne v České Lípě už 1. prosince," řekl ve čtvrtek novinářům ředitel českolipského závodu Petr Novotný.


Rozšíření výroby podle Novotného souvisí zejména s restrukturalizací, kterou v evropských závodech automobilky Opel zahájila společnost General Motors. Přestože se Johnson Controls původně obával, že by v rámci restrukturalizace v Opelu mohl přijít o zakázky, dopad je nakonec zcela opačný.


"Opel uzavřel s Johnson Controls dohodu o navýšení dodávek autopotahů pro příští rok," řekl Novotný.


General Motors nedávno oznámila, že hodlá propustit 12.000 osob z 62.000 lidí, které zaměstnává v 11 evropských závodech. Johnson Controls zaměstnává v současné době v České Lípě 1100 pracovníků, z nich převážnou většinu tvoří ženy. Společnost nabízí nadprůměrné mzdy i další zvýhodnění, a věří proto, že najít potřebné pracovníky nebude tak velký problém.


Podle mluvčí Úřadu práce v České Lípě Marie Píškové to ale tak snadné nebude.


"Přestože máme v rámci kraje nejvyšší nezaměstnanost, šičky a švadleny patří k nedostatkovým profesím," řekla dnes  Píšková.


Před koncem listopadu je na Českolipsku bez práce přes 5200 lidí a míra nezaměstnanosti se pohybuje kolem 9,3 procenta. Českolipský výrobce autopotahů vznikl v roce 1992 jako součást amerického koncernu Johnson Controls Automotive System Group. Dnes podnik dodává autosedačky firmám, jako jsou Ford, Opel, Škoda, Land Rover či Honda.


 Vedle závodů ve Stráži pod Ralskem a České Lípě působí také v Roudnici nad Labem a Mladé Boleslavi. Celkem zaměstnává přes 3000 pracovníků. Tržby společnosti, která je jedním z největších zaměstnavatelů v Libereckém kraji, loni překročily 7,5 miliardy korun.