Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Noční autobusy budou do průmyslové zóny v České Lípě jezdit dál

Archiv

Jedna z největších firem - výrobce autopotahů Johnson Controls, ale požádala o to, aby noční spoje zůstaly zachovány. Firma má dost zakázek a nemůže noční směny zrušit, řekla mluvčí českolipské radnice Kateřina Amrichová.


Podniky v průmyslové zóně v České Lípě jsou vesměs dodavateli součástí pro automobilový průmysl. Odvětví je v krizi a odbyt klesá. Řada podniků musela omezit výrobu a propouští. Největší českolipský zaměstnavatel Delphi Packard odhlásil hromadné propuštění zhruba 500 lidí, což je téměř pětina zaměstnanců. I Johnson Controls snižuje stavy, propouští hlavně zahraniční dělníky. "Jde hlavně o Mongoly, aby nezůstali na ulici, platí jim firma cestu domů," řekla mluvčí Úřadu práce v České Lípě Marcela Ottová.


Českolipsko postihla v kraji krize nejhůře. "Trh práce poznamenalo hlavně propouštění v Crystalexu, propouští ale většina firem, i když ne hromadně," poznamenala Ottová. Nezaměstnanost v regionu vzrostla v lednu ze 7,7 na 9,9 procenta. Na konci měsíce evidovaly tamní úřady práce 5530 uchazečů o práci, pro něž bylo k dispozici jen 265 pracovních míst. "V únoru se situace v nabídce práce mírně zlepšila, přibylo 70 nových míst, je to za devět měsíců poprvé, co nabídka neklesla," dodala Ottová. Nyní má úřad k dispozici 337 volných míst pro zhruba 6300 uchazečů. Nezaměstnanost v regionu zřejmě v únoru překročí 11 procent.