Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Nezaměstnanost v Libereckém kraji láme rekordy

Archiv

Úřady v kraji evidovaly na konci měsíce 21.811 uchazečů o práci, což bylo o 1297 více než v únoru a dokonce o 8586 více než loni. Ani v dubnu nelze očekávat, že by se příliv nových uchazečů zastavil, řekl krajský analytik Úřadu práce v Liberci Ladislav Dvořák.


V Libereckém kraji bylo na konci března bez práce celkem 22.360 lidí, tento počet ale zahrnuje i ty, kdo nemohou nastoupit do práce třeba kvůli nemoci. Podle Dvořáka nikdy v minulosti úřady tolik lidí bez práce neevidovaly a obrat k lepšímu nelze v blízké době očekávat. "V březnu ohlásily hromadné propouštění další čtyři firmy, dohromady v nich přijde o práci 345 lidí," řekl Dvořák. Propouštění ohlásil raspenavský Steinel Elektronik, Slezan ve Frýdlantu nebo Jablonex Group. Podle odborů ale propouští většina podniků, i když jen tolik pracovníků, aby nemusely hlásit hromadné propouštění.


Nezaměstnanost v Libereckém kraji patří k nejvyšším v zemi. Horší je situace jen v krajích Olomouckém, Moravskoslezském a Ústeckém. Míra nezaměstnanosti v Libereckém kraji navíc v březnu oproti únoru vzrostla nejvíc v republice, stejně jako v Olomouckém kraji o 0,6 procentního bodu.


Situaci nezaměstnaných v Libereckém kraji výrazně zhoršuje rekordně nízká nabídka pracovních příležitostí. Zatímco loni v březnu měly úřady v nabídce 4614 volných míst, letos jich bylo jen 1401. "Na každé volné místo připadá v kraji 16 uchazečů. Ještě loni v září na počátku krize bylo přitom v kraji pro 14.648 nezaměstnaných 4285 volných míst, na každé tak připadalo 3,4 uchazeče. "Nejhorší je situace na Jablonecku a Semilsku, kde na každé pracovní místo připadá až 25 nezaměstnaných," dodal Dvořák.


Stejně jako v únoru i v březnu rostla nezaměstnanost nejvíce na Českolipsku a je také nejvyšší. Důvodem byly nejen dozvuky lednového ukončení výroby v novoborském Crystalexu, ale i propouštění v dalších podnicích v regionu. Na konci měsíce tam bylo bez práce 6701 lidí, což bylo o téměř 600 více než v únoru. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 12,3 procenta, když před měsícem činila jen 11,2 procenta. Volných míst ale mírně přibylo. V nabídce jich bylo 338, tedy o 32 více než v únoru, přesto na každé místo připadá 20 nezaměstnaných.


O půl procentního bodu na 8,9 procenta vzrostla nezaměstnanost na Semilsku. Úřady práce tam evidovaly 3295 uchazečů o práci, což bylo 169 více než v únoru. V dalších dvou okresech - na Jablonecku a Liberecku vzrostla nezaměstnanost o 0,4 procentního bodu. Na Jablonecku byla na stejné úrovni jako v sousedním Semilsku - 8,9 procenta. Bez práce tam bylo 3949 lidí, což bylo o 149 více než v únoru. Nejnižší byla míra nezaměstnanosti na Liberecku, kde stoupla na 8,7 procenta. Práci tam hledalo 7866 lidí.