Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Nezaměstnanost opět stoupla

Archiv

V regionu hledalo práci 6151 lidí, což je o stovku více než před měsícem a o 438 více než na konci února 2003. Dnes o tom informovala analytička Úřadu práce v České Lípě Pavlína Krajčová.


Před měsícem evidovaly úřady práce na Českolipsku 6048 uchazečů o práci a míra nezaměstnanosti 10,55 procenta patřila k nejvyšším v kraji.


Podle mluvčí úřadu Marie Píškové zhoršuje situaci na trhu práce reforma veřejných financí. Kvůli vyšším daním a odvodům na sociálním a zdravotním pojištění někteří podnikatelé ruší živnosti. Už v prosinci se jich na Českolipsku do evidence nezaměstnaných přihlásilo 30, v lednu 70 a za únor přibylo dalších 45. Je to zhruba dvakrát více než před rokem, řekla Píšková. Nezaměstnanost v regionu přitom systematicky stoupá od roku 2001 a podle Píškové se nedá čekat, že by se tento trend v nejbližší době zastavil.


Mírné zlepšení by mohly tradičně přinést jarní měsíce a také nabídka nových pracovních příležitostí. Jeden z největších zaměstnavatelů na Českolipsku, výrobce autopotahů Johnson Control přijímá desítky nových šiček. Rozšířit výrobu se chystá také výrobce kabelových svazků pro automobilový průmysl Delphi Packard Electric, jenž by měl v příštích letech zaměstnat až 300 nových pracovníků.