Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Nesbírejme poštolky!

Archiv

Ptačí rodiče by se přitom o nedávno vylíhlé dravce dokázali většinou postarat sami. 


 "Poštolky hnízdí v České Lípě i na balkonech panelových domů a obyvatelé nacházejí mláďata přímo na sídlištích," uvedla vedoucí odboru životního prostředí českolipské radnice Růžena Konvalinová..


Odevzdaní ptáci končí v záchranné stanici pro živočichy v Dolním Týnci na Litoměřicku. Za uplynulý měsíc jich tam z České Lípy přijali 33. Téměř 30 malých poštolek putovalo do Dolního Týnce z Nového Boru a jiných obcí z Českolipsku a občas také z Liberecka.


Poštolky jsou v Česku nejrozšířenějším a zároveň i nejmenším dravcem. Svou velikostí připomínají holuba. Záchranná stanice v Dolním Týnci se v poslední době postarala nejen o 60 mláďat z více než poloviny Libereckého kraje, ale také o desítky poštolek z Ústeckého kraje.


"Pokud budou lidé zbytečně přinášet další mláďata, nebudeme je mít ani čím krmit," upozornila vedoucí stanice Jana Tomšovská.


Podle ní potřebují lidskou pomoc pouze opuštěné nejmenší poštolky s prachovým peřím. Odrostlejší mláďata s klasickým peřím si poradí sama, ačkoli na první pohled vypadají jako bezmocná. V Dolním Týnci vypouštějí poštolky znovu do volné přírody nejčastěji 14 až 21 dní poté, co se v záchranné stanici objeví.


"Musí už samy ulovit myš nebo hraboše. Letos u nás zřejmě mláďata stráví delší dobu. Hrabošů je totiž letos málo a počkáme, až se posečou pole. Dravci pak hlodavce lépe uvidí," vysvětlila Tomšovská.


Záchranná stanice pro živočichy na Litoměřicku patří Českému svazu ochránců přírody a slouží pro osm okresů Ústeckého a Libereckého kraje. Od České Lípy dostala letos 10.000 korun, Nový Bor jí zaplatil krmivo za 7000 korun.


"Uvítali bychom, kdybychom v Libereckém kraji získali jako sponzora i nějakou firmu," podotkla Tomšovská.