Dnes je 22. 09. 2024
svátek má Darina

Nemocnost v Libereckém kraji klesá, patří ale v zemi k nejvyšším

Archiv

Nejvíce nemocných přitom měly soukromé firmy se zahraniční účastí, kterým denně chybělo téměř 7,5 procenta lidí. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytla liberecká pobočka Českého statistického úřadu.


Před rokem ale byla situace výrazně horší - v práci denně chybělo 7,6 procenta zaměstnanců a zahraničním firmám dokonce kolem devíti procent lidí. Za to, že se situace zlepšuje, vděčí podniky zejména nejrůznějším pobídkám a odměnám za práci bez absencí. ČTK to dnes řekl Milan Šubrt z liberecké pobočky Asociace samostatných odborů.


"Například v Benteleru nebo Grupo Antolin se díky tomu nemocnost pohybuje kolem tří až čtyř procent," řekl ČTK Šubrt.


Tuto zkušenost potvrdil ČTK i ředitel závodu Johnson Controls ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku Peter Kancian. I když loňská nemocnost 8,5 procenta nepatří k nejnižším, v minulosti podle něho bývala výrazně vyšší. Za to, že se ji v posledních letech daří postupně snižovat, vděčí podle ředitele firma právě nejrůznějším bonusům a odměnám. S vysokou nemocností se podle Šubrta potýkají zejména společnosti s nižšími platy, kde pracovníci na nemocenské nepřicházejí o tolik peněz. Ve firmách s nadprůměrnými mzdami se pracovníkům nemocenská nevyplatí.


"Výjimkou ale nejsou ani případy, kdy firmy samy doporučují zaměstnancům, aby se, jak se říká, hodili marod, když pro ně nemají práci," poznamenal Šubrt.


Podle informací ČSÚ byla loni v Libereckém kraji vysoká nemocnost zejména u firem z oblasti zemědělství a lesnictví a také ve stavebnictví, kde chybělo denně v průměru 8,3 procenta pracovníků. Podle mluvčího libereckého úřadu práce Ladislava Dvořáka to může souviset se sezonností.


"Když v zimě není práce, jdou k lékaři, podrobně jsme ale zatím tento problém nezkoumali," řekl ČTK Dvořák.