Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Nejsou zubaři!

Archiv

Během příštích pěti let však hrozí ještě větší problémy. Do důchodu odejdou především stomatoložky, a ne všechny se podaří okamžitě nahradit.


Na Českolipsku pracuje 64 zubních lékařek a lékařů a dvě třetiny z nich překročili hranici 50 let. Starší lékaři nepracují pokaždé tak rychle jako jejich mladší kolegové a ošetří méně pacientů, dodal předseda českolipské oblastní stomatologické komory Karel Hájek.
"Na Českolipsku scházejí stomatologové nejen ve dvou největších městech České Lípě a Novém Boru. Málo jich je také v Mimoni a ve Stráži pod Ralskem," dodal Hájek. Aby Hájek zvládl nápor pacientů, vzal k sobě do ordinace kolegu stomatologa z Bulharska.


V Libereckém kraji se nyní učí u zkušených zubních lékařů 15 absolventů lékařských fakult. Ve svých ordinacích smí začít samostatně pracovat až po dvou a půl letech praxe. "I když teď začne z lékařských fakult přicházet více nových stomatologů než dříve, potrvá několik let, než se z nich stanou dobří odborníci," uvedl Benko.


Stomatologům šetří práci dentální hygienistky. Dělají za ně jednoduché úkony, odstraňují například zubní kámen, prohlížejí pacientům chrup nebo jim vysvětlují, jak o něj pečovat. Pro dentální hygienistky však není ve všech ordinacích místo a volné prostory se shánějí někdy velmi obtížně.