Dnes je 20. 09. 2024
svátek má Oleg

Nejméně polovina škol v Libereckém kraji bude stávkovat

Archiv

Stávkující školy zůstanou zavřené, fungovat v nich nebudou většinou ani školní družiny a jídelny. ČTK to řekla předsedkyně krajské rady Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Alena Losová.


Učitelé jsou přesvědčeni, že nátlak je jediný způsob, jak zlepšit situaci ve školství. Stěžují si na nevyhovující pracovní podmínky a na nedostatek peněz na další vzdělávání, pomůcky a učební texty pro přípravu vzdělávacích programů. Podle nich chybí peníze i na vybavení a opravy škol.


"Učitelé, kteří stávku podpoří, budou mít neplacené volno, o děti se musí postarat rodiče," doplnila zástupkyně jabloneckých odborářů Milana Havlíková. Ze středních škol se k protestům připojí například technická škola nebo škola gastronomie a služeb. Podle předsedkyně liberecké odborové rady Heleny Svobodové je termín stávky pro střední školy nevhodný, protože je právě období maturit a předem nasmlouvaných praxí, které nejdou zrušit.


Odboráři chtějí vypravit do Prahy čtyři až pět autobusů, za každý okres alespoň jeden. "Vydáme se k Úřadu vlády a na ministerstvo školství," dodala Losová. Do Prahy povezou také petici proti dalšímu financování mistrovství světa v klasickém lyžování, které se uskuteční v Liberci v příštím roce. "Z prostředků na vzdělávání není hrazena ani jediná koruna určená pro sportovní a jinou infrastrukturu související s mistrovstvím," reagovala na petici Kateřina Böhmová, ředitelka odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva.


Nejvíce na stávku doplatí zřejmě rodiče předškoláků, kteří si budou muset vzít volno. "Dobře, že to vyšlo na pondělí. Rodiče, kteří zůstanou s dětmi doma, si alespoň prodlouží víkend," řekla ředitelka jablonecké školky Pod Lesem.


Odboráři tvrdí, že letos kvůli vysoké inflaci reálně klesají příjmy pracovníků škol. Od minulého roku jednali o navýšení rozpočtu regionálního školství. V prosinci uspěli pouze částečně, proto už tehdy uspořádali jednodenní stávku. Letos požadovaly odbory další tři miliardy korun, do konce roku však dostanou jen půl miliardy. Další čtyři miliardy mají přislíbeny na příští rok.


Do poslední prosincové stávky se zapojilo 128.352 pracovníků, což byla více než polovina zaměstnanců regionálního školství. Ze 3000 pracovníků školství v Libereckém kraji jich stávkovalo zhruba 2500.