Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Nejčastější trestný čin v Libereckém kraji je jízda bez průkazu

Archiv

Řada hříšníků si přitom za volant sedá znova a znova bez ohledu na to, že jim hrozí až rok vězení. Často se činu dopouštějí i lidé, kteří vůbec neprošli autoškolou, neznají značky ani pravidla provozu a na silnici jsou o to nebezpečnější. Informuje o tom dnešní liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).


"Jednoho muže jsme v autě bez řidičského průkazu chytili již sedmkrát,“ uvedla Dagmar Sochorová z jablonecké policie. Podobné zkušenosti mají i policisté z jiných okresů. "Měli jsme případ muže, jehož jsme chytili třikrát. Počtvrté jsme jej zadrželi a soud jej po zkráceném přípravném řízení okamžitě poslal na měsíc do vězení," řekla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.


Podle mluvčího českolipského soudu Milana Vencla je případů "neřidičů" příliš mnoho. Recidivisty údajně neodrazuje ani hrozba vězení. I když podle Vencla soudci v prvním případě volí většinou jen peněžitý trest, pak alternativní v podobě obecně prospěšných prací a odnětí svobody až nakonec. Zřejmě nejvyšší trest vynesl nedávno Okresní soud v Semilech, když čtyřiadvacetiletého mladíka z Turnova poslal za jízdu bez řidičského průkazu, maření výkonu úředního rozhodnutí a vydírání na 16 měsíců za mříže.