Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Nedostatek peněz ohrožuje silniční stavby v Libereckém kraji

Archiv

Na seznamu fondu je jich sice deset, staveniště mimoúrovňové křižovatky na silnici I/65 v Rychnově u Jablonce nad Nisou však už převzal dodavatel, stavba za zhruba 25 milionů korun by se tak měla dokončit. ČTK o tom dnes informoval ředitel libereckého ředitelství ŘSD Josef Jeníček. Celkem je v zemi kvůli nedostatku peněz ve fondu ohroženo na 300 silničních staveb.


"V Libereckém kraji se většina staveb na seznamu teprve připravuje, výjimkou je obchvat Dubé na Českolipsku na silnici I/9, kde už se vybírá dodavatel," řekl Jeníček. Mezi ohroženými stavbami je ale například dokončení rychlého spojení z Liberce na Jablonec nad Nisou, které dnes končí u sídliště Kunratická. Silnice už stála přes 1,5 miliardy korun a na její dokončení je třeba ještě zhruba 550 milionů korun. Práce na dokončení pětikilometrového úseku do Jablonce měly podle původních předpokladů začít letos, kvůli nedostatku peněz bude ale zřejmě stavba odložena.


Podobný osud čeká asi plánované obchvaty v Kravařích, v Novém Boru a Dolní Libchavě na Českolipsku, ohrožena je i plánovaná stavba okružní křižovatky na silnici I/13 ve Cvikově a oprava frekventovaného úseku silnice I/35 z Turnova na Sedmihorky. "Omezení se týká všech staveb financovaných z národních fondů, tam, kde využíváme evropských peněz, problémy nejsou a stavby pokračují podle plánu," vysvětlil Jeníček.


Nyní se podle Jeníčka v Libereckém kraji realizují akce za 3,5 miliardy korun, které jsou financovány z Operačního programu Doprava a z úvěru od Evropské investiční banky. Práce na silnicích v Sosnové, výstavba silnice ze Stráže nad Nisou na Frýdlant nebo rekonstrukce silnice z Jablonce nad Nisou na Tanvald tak ohroženy nejsou. "V příštím týdnu ještě zahájíme stavbu silnice z Bílého Kostela na Hrádek nad Nisou," řekl Jeníček. Stavba za dvě miliardy korun by měla v budoucnu zrychlit cestu ke státní hranici v Hrádku nad Nisou a dopravu odvést mimo obydlená území.


Podle náměstka libereckého hejtmana pro dopravu Martina Seppa (ČSSD) je omezení silničních staveb na hlavních tazích nepříjemné, ale kraj ho jen těžko může ovlivnit. "Na druhou stranu je to pro nás signál, abychom se snažili co nejvíce zlepšit stav našich silnic II. a III. tříd," řekl ČTK Sepp. I tam se ale podle něj kraje dotkl nedostatek peněz ve SFDI. "V minulosti nám fond půjčoval na předfinancování oprav, na které jsme získali evropské dotace, letos tuto pomoc ale výrazně omezil, a my musíme hledat peníze jinde," uvedl Sepp. K předfinancování silničních akcí podle něho kraj využije peněz z přebytku loňského hospodaření. Jen letos získal na 15 staveb z EU 375 milionů korun a stavby nemůže odložit.