Dnes je 21. 09. 2024
svátek má Matouš

Nedaleko Lípy možná vznikne další rozhledna

Archiv

Jejich návrh zvítězil v soutěži, kterou obec Osečná vyhlásila společně s fakultou architektury letos na jaře. Celkem komise vybírala z osmi návrhů, řekla dnes  mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.


Osečná se rozhodla postavit rozhlednu za podpory Kooperace Liberec - St. Gallen.


"Stavba rozhledny zapadá do našeho záměru vybudovat v Osečné odpočinkový areál. Proto jsme chtěli, aby rozhledna byla přístupná i pacientům z lázní Kunratice s omezenou pohyblivostí," řekl  starosta obce Jiří Hauzer.


Vítězný návrh vzhledem k odpočinkovým místům na schodišti podle něj požadavku vyhověl, navíc zapadá do krajiny a také švýcarským partnerům se líbil nejvíce.


"Zvolil jsem jednoduchou konstrukci ve tvaru šroubovice, která připomíná DNA. Zdálo se mi to přirozené vzhledem k okolní krajině," charakterizoval svůj návrh 25 metrů vysoké rozhledny její autor Vojtěch Geryk.


Podle starosty Hauzera bude rozhlednu stavět švýcarská firma, ale z českého dřeva. Mottem celé akce je totiž: "Česká myšlenka a švýcarská přesnost".


Náklady na stavbu rozhledny na kopci nad Jenišovickým rybníkem se odhadují na dva miliony korun. Studenti dostali za úkol vyprojektovat rozhlednu tak, aby při minimálním zásahu do lesního porostu umožnila výhled přes stávající vzrostlé stromy do všech stran. Jako základní konstrukční materiál bylo stanoveno dřevo. Podle vedoucího ateliéru fakulty architektury Jiřího Suchomela je síla a půvab vítězného návrhu v jeho jednoduchosti a snadné realizovatelnosti.


"Autor návrhu moudře respektoval rady statika, projekt je proto téměř připraven k územnímu rozhodnutí," řekl  Suchomel.


Tato spolupráce studentů liberecké univerzity s obcemi není podle Kočárkové první. Už loni navrhovali studenti architektury pro Desnou na Jablonecku nízkoenergetické domy a přestavbu tamního továrního komína na rozhlednu, studenti textilní fakulty zase vymýšleli kroje.