Dnes je 30. 09. 2024
svátek má Jeroným

Ne novým bytům na Ladech!?

Archiv

Autorem letáku je zastupitel města za ČSSD Karel Schwarzbach. Voličům sociální demokracie, voličům jiných více či méně demokratických stran i nevolící většině v něm sděluje toto (nekráceno):


BYT ZA 1.500 000 KČ NE


ZADLUŽENÍ MĚSTA 45 000 000 KČ NE


1.10.2003 schválilo městské zastupitelstvo ručitelskou smlouvu na 45 000 000 Kč pro výstavbu luxusních bytů. Zastupitel Karel Schwarzbach za ČSSD tento návrh nepodpořil.


TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ


Nesouhlasíme s výstavbou bytů v akci „Výstavba 64 bytových jednotek na sídlišti Lada“ v České Lípě, kde cena za byt včetně dotace (400 000 Kč) dosáhne částky cca 1 500 000 Kč. Městský rozpočet by neměl sloužit k podpoře bytové výstavby pro úzkou skupinu majetných. Město Česká Lípa potřebuje mnohem více ubytovacích kapacit pro začínající rodiny, naše seniory či nové koupaliště bazénového typu, aby občané mohli trávit svůj volný čas důstojným způsobem a ne se koupat pouze na vlastní nebezpečí v Dubici.


Nemůžeme souhlasit se zadlužováním města za tyto luxusní byty částkou cca 45 000 000 Kč. Úvěrová smlouva není podle našeho názoru výhodná, jelikož je zde riziko placení velkých úroků, které nejsou smluvně omezeny. Většina občanů Českolipska si nemůže dovolit koupit byt za 1 080.000 Kč, který má cca 62 m2 ( pro rodinu s dětmi je příliš malý ).


Karel Schwarzbach zastupitel města České Lípy za ČSSD


Stanislav Mackovík předseda místní organizace ČSSD Č.L.


V České Lípě dne 3.10.2003


Čtenářům i-novin se nabízí k diskusi řada námětů.


Zdá se mi, že garance za byty není tolik podezřelá jako jiné investice města. Už proto, že se jedná jen o garanci. Otázkou pro mě spíše zůstavá, zdali je nutná další bytová výstavba. Česká Lípa má již nyní více bytů, než kdy měla mít. Byty se zde dají sehnat za podstatně nižší ceny, než nabízí bytové družstvo Lada (i když zřejmě také v daleko nižší kvalitě). Nízké ceny bytů jen lákají podnikatele z Mladé Boleslavi, aby je zde zakoupili pro méně sociálně přizpůsobivé Mladoboleslavany.


Kromě samotné garance půjčky na byty je diskutabilní  ne úplně standardní postup zastupitele Karla Schwarzbacha. Kdo jiný by měl mít šanci ovlivnit jednání zastupitelstva než jeden ze zastupitelů? K letákům se uchylují legitimní myšlenky za nelegitimního režimu či nelegitimní myšlenky za legitimního režimu. Domnívám se, že vinou právě Karla Schwarzbacha a jemu blízkých lidí došlo k rozštěpení sociální demokracie v České Lípě, což ve svém důsledku vedlo k rapidnímu odlivu jejích voličů. Díky této skutečnosti na radnici chybí skutečná opozice a ODS spolu s jedním "nezavislým" zastupitelem vládnou v pravém slova smyslu.