Dnes je 17. 09. 2024
svátek má Naděžda

Navzdory krizi klesla v Libereckém kraji výrazně kriminalita

Archiv

Vyplývá to z dnešní statistiky severočeské policie. Zatím se tak nepotvrdily obavy, že současná hospodářská krize povede k větší kriminalitě. "Sociální dopady se za hospodářskou krizí opožďují. Lidé bez práce se zpočátku neodvažují krást, věří, že se uživí poctivě. K trestné činnosti se uchylují pouze největší zoufalci. Obecně ale platí slova básníka Francoise Villona z 15. století 'Nuzota z lidí lotry činí a vlky žene z lesů hlad.' A do budoucna mě velmi znepokojuje, že se v poslední době velmi zvětšují rozdíly mezi bohatými a chudými," řekl ČTK českolipský psycholog Miroslav Hudec.


V kraji se krize zřejmě nejvíc projevila v rostoucí nezaměstnanosti. Nezaměstnaných bylo v regionu na konci května ve srovnání se stejným obdobím loňského roku téměř dvakrát tolik, kolem 23.000 lidí. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 10,2 procenta. Navzdory horší sociální situaci ale vyšetřovali policisté za prvních pět měsíců letošního roku mnohem méně krádeží. Zaznamenali také méně loupeží a hospodářských trestných činů, kam se řadí především podvody a zpronevěry.


Kriminalita se prudce snížila i na Českolipsku, kde žije nejvíce nezaměstnaných v Libereckém kraji a míra nezaměstnanosti přesahuje 13 procent. Během prvních pěti měsíců roku 2008 se tam stalo 2038 trestných činů, do konce května letošního roku 1674 případů. Majetková kriminalita, v níž dominují takzvané prosté krádeže bez překonání překážky a krádeže vloupáním do bytů, obchodů a automobilů, se snížila z 1026 trestných činů na 892 případů.


"Pro pokles kriminality nemáme žádné vysvětlení a může jít o náhodu. Policistů je v kraji zhruba stejně jako loni. O příčinách, proč trestných činů ubylo, se dá pouze spekulovat. Třeba si lidé lépe zabezpečují svůj majetek a dávají si větší pozor na zloděje," prohlásil náměstek severočeského policejního ředitele Bohumil Kotas.


V celém Libereckém kraji ubylo i loupeží, při nichž zločinci sáhnou k násilí nebo svým obětem alespoň vyhrožují. K 31. květnu letošního roku jich policisté vyšetřovali 72, loni 80. "Pachatelé se přitom dostanou snadněji k penězům při přepadení obyvatel nebo otevřených obchodů než při vloupání do zabezpečených budov," uvedl již dříve severočeský policejní ředitel Jiří Vorálek. V Libereckém kraji se letos také zmenšil počet vloupání do bytů, do chat i do motorových vozidel. Ubylo rovněž ukradených aut - a sice o více než 200. Přibylo pouze vloupání do obchodů a do výkladních skříní.


Trestné činy v Libereckém kraji:


Liberecký kraj 2008 (počet trestných činů) 2009 (počet trestných činů) celková kriminalita               6860                                  5947


majetková kriminalita           3611                                  3109


krádeže prosté                    2258                                  1929


loupeže                                   80                                      72