Dnes je 19. 09. 2024
svátek má Zita

Navzdory dešti vidělo Valdštejnské slavnosti asi 30.000 lidí

Archiv

V neděli svítilo celý den slunce a přišlo více diváků než obvykle. ČTK to řekla mluvčí slavnosti Alena Švejdová.


"Když je pěkně po celý víkend, přijíždí na Valdštejnské slavnosti mnohem více lidí v sobotu než v neděli. Letos se návštěvnost rozložila rovnoměrně do dvou dnů, a tak odpadly obvyklé sobotní problémy v dopravě i tlačenice," dodala Švejdová.


Kvůli sobotnímu silnému dešti se hlavní pódium vedle frýdlantské radnice muselo přikrýt střechou, což stálo 20.000 korun. "Před sobotním nočním ohňostrojem se střecha zase sundala, aby nějakou nešťastnou náhodou nevzplála," dodala Švejdová. Podle ní byl letos ohňostroj pestřejší stejně jako celý program slavností.


"Někteří lidé plakali dojetím, když se ohnivý vodopád valil z ochozu radnice, kde stál Albrecht z Valdštejna, představovaný tradičně Miroslavem Kněbortem," podotkla Švejdová. Při letošních slavnostech poskytl více zábavy frýdlantský zámek a nádvoří radnice ožilo poprvé programem pro děti. Ruch na náměstí mohli lidé sledovat i na městských internetových stránkách. Sponzor poskytl městu dvě webové kamery.


Při slavnostech se otevřelo zájemcům frýdlantské muzeum v radnici. "Muzejní noc tam trvala až do sobotní půlnoci. Návštěvníci se dostali i na galerii nad osvětlenou obřadní síň, někteří vzpomínali na své svatby a dávali si po letech novomanželské polibky. V sobotu prošlo muzeem skoro 1000 lidí. Tolik se jich tam jindy neobjeví za týden a možná ani za měsíc," uvedla Švejdová.


Sobotní i dnešní historická bitva připomněla válku mezi rakouskými císařskými vojsky na čele s Valdštejnem a Švédy. Mnozí návštěvníci slavností si prohlédli i ležení obou armád. Do bitvy se zapojilo rovněž jezdectvo. "Na rozdíl od minulých let byli diváci ukáznění. Vyplatila se nám větší bezpečnostní opatření i nasazení velkého počtu dobrovolných hasičů mezi bitevní pole a místa, odkud lidé válčení sledovali," konstatovala Švejdová.


Trhovci s dobovým zbožím zaplnili nejen náměstí před radnicí, ale i postranní uličky. "Přišlo asi stejně lidí jako při posledních slavnostech před dvěma lety, ale letos více obraceli každou korunu. Dívali se hlavně po ceně a po velikosti zboží, na chuti jim až tolik nezáleželo," řekl ČTK obchodník s koláčky z Úštěka na Litoměřicku. Frýdlantsko se potýká s hospodářskou krizí a skončily tam a ještě skončí některé továrny.


Valdštejnské slavnosti se ve Frýdlantě konají jednou za dva roky. Jejich rozpočet stoupl z předloňských 1,2 milionu korun na letošních zhruba 1,5 milionu korun. Pořádá je frýdlantská radnice a slouží i ke zvýšení dlouhodobého zájmu turistů o města a okolí. Dvoudenní vstupné se letos zvýšil ze 100 na 120 korun a jednodenní z 50 na 80 korun. Děti do 130 centimetrů neplatily nic. "Navzdory hospodářské krizi jsme získali na program slavností od sponzorů přes půl milionu korun, asi o třetinu více než předloni," shrnul frýdlantský starosta Dan Ramzer.