Dnes je 23. 09. 2024
svátek má Berta

Navštíví evropští komisaři i Českolipsko?

Archiv

"Ve středu budou ještě ve středních Čechách, proto je čekáme až ve čtvrtek a v pátek, nic však není úplně jisté," řekl dnes ředitel Krajské veterinární správy v Liberci Josef Král.


Inspektoři chtějí podle předběžných informací navštívit v Libereckém kraji čtyři podniky. Budou se zajímat o jatka a provozy zpracovávající maso, minimální zájem zatím projevili o mlékárenské provozy," poznamenal Josef Král.


Přesnější informace podle něho odmítli inspektoři veterinářům poskytnout. "Opravili si své seznamy o podniky, které už s výrobou skončily, není ale vyloučeno, že některý z nich nenavštíví, aby se přesvědčili, že se tam skutečně nevyrábí," dodal Josef Král. V Libereckém kraji se podle ředitele veterinární správy může inspekce dotknout zhruba stovky podniků. Některé firmy už kvůli vysokým nákladům na úpravu provozů v minulém roce s výrobou skončily, jako například sýrárny v Rovensku pod Troskami či ve Velkém Valtinově. Například Masný průmysl Česká Lípa už loni zastavil kvůli zpřísnění norem porážku a zaměřil se na zpracování masa, naopak firma Váša Mimoň se soustředila jen na porážku.


Provoz letos zahájila nová jatka a výrobna masa společnosti Folda ve Frýdlantu na Liberecku a zahájit výrobu se po třech letech chystá také Českolipská mlékárna. Tři firmy v kraji požádaly Brusel o výjimku a na splnění norem mají ještě tři roky. Podle Josefa Krále jde o drůbežárnu v Příšovicích, sýrárnu v Kruhu u Jilemnice a jatka v Libštátě na Semilsku.


Šestičlenná mise z Bruselu zahájila svou práci v ČR v pondělí a skončit má 30. ledna. Pracuje ve dvou týmech, z nichž první se v tomto týdnu zaměří na Prahu a okolí a Liberecký kraj, druhý tým pojede do Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Cílem je prověřit stav potravinářských provozů, provést vyhodnocení a připravit zprávu pro Evropskou komisi.


Veterinární správa sdělila předminulý týden Evropské komisi, že z celkem 4200 hodnocených potravinářských provozů uzavřela do konce loňského roku 505, které nesplňovaly požadavky hygienických a veterinárních směrnic. K dnešku se podařilo pěti provozům podmínky splnit a schválení nakonec získat, takže uzavřených je kolem 500.